dijous, 29 de setembre de 2011

El gegant del pi

Ara feia dies que no tocavem el piano amb les nenes. De tant en tant unes vacances van bé. I avui de bon matí han volgut tocar el gegant del pi. La Sara practica la mà dreta i la Judit la mà esquerra perquè la dreta ja li surt molt bé. Estic molt contenta perquè no s´han oblidat de res, i això vol dir que el que aprenen està ben assimilat.Quan es toca en conjunt és més difícil, perquè s´ ha d´entrar alhora i s´han de respectar els temps.

dimecres, 28 de setembre de 2011

A happy baby Jordi!!

Little Jordi is becoming a real little person! He can almost walk and loves 'cruising' round the walls and furniture, it's great watching his taste and peronality develop. Today he was really hppy and whilst the girls were working he decided to play us a tune on the piano!! Here are some videos of a lovely morning's work.

(Little video from last week - I love it!!) Jordi loves spaghetti!! But it's a bit difficult to eat when you're only little!!

Jordi's tune!Sara is practising joined up handwriting in English:


Judit has got really good at doing her news, here she is reading about yesteday:

Embrutar-se és part del joc

Jugar amb sorra i aigua sense embrutar-se és impossible. Quan anem a la platja això està ben vist i acceptat, però al parc o al sorral els nens i nenes es senten martiritzats amb la pressió dels pares, vigila, no t´embrutis, no juguis amb l´aigua, les sabates que són noves, arromanga les mànigues! i tot un seguit d´ordres i recomanacions per tal que la roba i el calçat en sorti immaculat... Però al nostre criteri això no és tan important, els nens i nenes han de jugar lliures, la roba que porten és apta per embrutar-se i després del joc es canvia i llestos. Les taques de sorra i aigua desapareixen en una esbandida. La canalla creix i cada temporada necessita roba nova, roba d´esport, econòmica, de segona ma, apta per jugar, disfrutar i ser nens i nenes.

dimarts, 27 de setembre de 2011

Exercicis de logopedia

La Judit li costa pronunciar correctament la R, sobretot quan es la R forta, com carro, ratolí, etc... Fins ara no em cridava l´atenció perquè era petita, però com que estem llegint el conte un Ratolí de Biblioteca, cada cop que surt Ratolí que es bastant sovint tenim "problemes". Així que hem anat a veure una logopeda i ens ha manat uns quants exercicis. Crec que és molt interessant treballar-los, enforteix la musculatura dels llavis, de la llengua. Són exercicis senzills i divertits i la Judit s´ho passa pipa, la Sara i el bebé també els practiquen.
Comencem amb el de boca de formiga, boca de lleó. Quan fem boca de formiga fem petons sorollosos.


Agafem aire pel nas i vibrem els llavis, bruuuuuuuuuuuuuuuum el màxim possible.Posem una, dues, les que volguem, espelmes i desde una distància cada cop més lluny les apaguem agafant molt aire pel nas i bufant amb boca de formiga.Bufem espantasogres, sempre agafant l´aire pel nas.La llengua és una senyora que viu en una casa, entra i surt, escombra la vorera i escombra el sostre. Així practiquem les diferents posicions de la llengua.I per últim pronunciem Ratolí o qualsevol paraula amb R forta per veure si anem progressant. Evidentment els canvis no són d´un dia per l´altre i requereix  voluntat i exercici diari.

dilluns, 26 de setembre de 2011

Aprendre a escriure

No és gens fàcil aprendre a escriure. Després de treballar l´alfabet, jugar amb els sons de les lletres, reconèixer la grafia, aprendre a escriure-les, ve el pas de lligar fonemes i escriure paraules, paraules i frases. Amb la Judit aquesta feina és molt lleugera i pràcticament el diari l´escriu sola, però amb la Sara he d´estar més atenta, la llengua li va més ràpida que la ment i sovint escriu descuidant-se lletres, com per exemple CSA enlloc de CASA, el més fàcil seria corregir-la dient-li la lletra que li fa falta, però si seguim amb la metodologia constructiva hem de permetre que sigui la mateixa nena que s´adoni del seu error... Això no és gens fàcil, perquè molts cops  m´he de mossegar la llengua per no "xivatar" l´error i així anar més per feina, però la feina en sí es permetre que sigui ella mateixa que es corregeixi i entengui els conceptes.

                                

Hem collit molts pebrots, fins i tot el bebé ens ajudava... L´hort continua donant molts fruits! Farem una truita de pebrots per sopar.                                 


dijous, 22 de setembre de 2011

Writing and checking

I've not written anything for a few days, but we have been doing lots of homework!! As I've said before, every morning the girls write the date and the weather and then a page on wht they did yesterday. Judit has got very good at writing plenty of news. Recently I have been getting Judit to check her own spelling, obviously not for all the words she writes, but for the words she writes often and hs in her spelling book. This way the spelling book has two functions, one is basic spelling learning: look-cover-write-check, and the other beeing as a type of spelling dictionary for checking her work. It has taken a week or so for her to understand and be able to look through the spelling book for workds she has written and then to check them, but now she is getting very good at it! Here's a video and some photos of her checking this morning's work:
After the writing today we did some owrk from the science books, we're just finishing the chapter on living things, animals and habitats. Here are some videos of the girls working, look how much Judit's reading has improved!!!


dimecres, 21 de setembre de 2011

Un borinot ferit

Diuen que a l´estiu tota cuca viu, i a la tardor la cuca mor, bé això darrer ens ho hem inventat nosaltres, però sí que és cert que les abelles, les mosques semblen anar bojes, d´un lloc a l´altre perdudes, com si el fred les desorientés. Avui hem trobat un borinot ferit, no podia volar malgrat ho intentava, hem estat observant-lo i desitjant que alcés el vol, sembla que tenia una ala ferida, les nenes el miraven amb la lupa amb una mica de por, i després han volgut dibuixar-lo...
La Sara continua treballant la lletra lligada, hem començat la b, i què difícil que és!La Judit treballa la comprensió lectora

diumenge, 18 de setembre de 2011

La tardor

Avui hem fet un mural tot preparant la tardor.  Comencen a caure les fulles dels arbres, i ha plogut aquest matí. Hem trobat uns quants bolets i plomes d´ocells, amb això, uns quants dibuixos i text hem omplert el mural. S´ho han passat molt bé i tot el matí han estat ben atrafegades fent feina...I en petit Jordi que ja comença a caminar... si sí caminar! Què és mono!!divendres, 16 de setembre de 2011

Felicitats padrina i padrí !

Avui la padrina i el padrí fa 49 que es van casar i les nenes ho han escrit als diaris i han volgut felicitar-los d´aquesta manera tan simpàtica, ENHORABONA i per molts anys!!


La Sara comença a escriure amb lletra lligada Hem preparat una llibreta amb tot l´abecedari i ja comença a tenir traça.La Judit li agrada escriure amb lletra lligada. Ella tria la frase que vol escriure. Fem anar la pauta Montessori, ideal per la cal.ligrafia, és molt visual al marcar dalt, mig i baix.


                                   

This week in pictures!

We've had a fun week this week, here are some photos:

The beach on monday was scary! It was windy and the waves were scary, but the ice creams after were excellent!!

dilluns, 12 de setembre de 2011

"Fer feines"

Estic molt contenta dels progressos tant de la Sara com de la Judit amb la lectura. Els agrada molt llegir, escriure i "fer feines" com elles diuen. A més a més avui al matí han anat a la platja i encara tenien més ganes de treballar a la tarda, com si anar a la platja no fos aprendre també!


Quan treballem la cal.ligrafia llegim en veu alta el que escrivim, així anem prenent consciencia que escrivim frases i no simples jeroglífics.La Judit ha acabat de llegir els 29 contes bojos i ara hem començat un llibre nou, les aventures d´un Ratolí de biblioteca de l´escriptor Salvador Comelles de l´editorial Cruïlla.

 

I el diari de la Judit on explica que avui han anat a la platja i la Jo i la Judit s´han caigut dins l´aigua per una onada una mica més forta del que s´esperaven...


dissabte, 10 de setembre de 2011

Gaudir de la lectura

Avui he pogut enxampar a les nenes gaudint de la lectura. S´han estat una bona estona en silenci, immerses llegint i mirant contes. Ahir van venir els padrins amb un munt de contes de les cosines, quin regal més xulo!! A casa no hi ha tele ni video-jocs de cap mena per tal de potenciar "l´avorriment" de les nenes, però tenim unes estanteries plenes de contes i llibres.

divendres, 9 de setembre de 2011

Marshmallows, brownies and tidying the office!!

First task of the day for the girls was to sort out the office which was beginning to ressemble a pigsty... this took a long time but they did it really well, including hoovering! Here are the before and after photos:We made marshmallows yesterday and they worked! look!!!

They are very sickly sweet, but apparently they will keep for at least two weeks (they're mainly sugar after all!), lets see if they last that long!

Next on the joblist today was cake making! All the grandparents are coming for lunch so we made a double batch of Jo´s super chocolate brownies! Half of the mixture had soe marshmallows added, but they disappeared during cooking!!! Judit did all the mixing, including breaking the eggs straight into the mix (with no shell!), whist Sara grated the secret ingredient and chopped marshmallows! Here are some videos of my little chefs:Everyone loved the brownies - success! :)

dijous, 8 de setembre de 2011

Maths games, writing and the alphabet - a busy week!!

Hello again!
Yesterday I found some lovely numeracy games on the BBC learning ages 4-11 website. The girls loved playing the games, even though some of the maths was quite hard. Here are videos of Judit playing the dartboard game and Sara playing the matching pairs game:
We also played dominoes yesterday, it took Sara a while to understand the game, but soon the girls were playinng very well:

This morning both girls wrote me some really good news with what they did yesterday, I was busy with an angry baby Jordi so they worked all alone! Here are some videos of them reading their work to me, I was very impressed!

After writing the news, we found some alphabet cards we made a few months ago and put them up on the wall, it took a long time and a LOT of blutack!!! The girls have only learnt the letter sounds, and mostly get away with using the same sounds for english and Catalan, but the letter names are important too so we practised the alphabet song using the letters, here's a video of some singing!So there you go, lots of videos of a few busy days! Now we're going to try making marshmallows, we'll let you know how they work out!
Bye for now, Jo

dilluns, 5 de setembre de 2011

Multiplicar amb palets

Aprendre a multiplicar pot ser difícil si no s´entèn el concepte. En Nel compta-comptes ens va ensenyar un truc per aprendre a multiplicar de manera lúdica i sense esforç. Multiplicar amb palets. Avui ho hem posat en pràctica i tot i que ha estat el primer cop la Judit ho ha fet molt bé! Us recomano aquest joc per jugar a multiplicar, a més a més funciona amb nombres tan llargs com vulguis, és realment increible.I les ha acabat totes en un moment!Si us interesa aquest métode i d´altres per aprendre mates jugant us adreço a en Nel compta-comptes
http://www.solcreixent.com/nel/  i  la seva recent entrevista al periódico, molt interessant tot plegat!


 


La Sara ha volgut començar el seu diari tal i com fa la Judit, és clar! Però com que encara no hem treballat l´escriptura de la lletra lligada ho escriu amb lletra de pal. Tant se val, l´important és que ella també sap escriure! (veig que a les dues els va agradar molt que els tallés els cabells, la veritat que ara així més curt estàn més boniques)I el bebé és un cantaire, li agrada tocar, mirar, remugar, no para quiet!

divendres, 2 de setembre de 2011

English again!

Jo is back! The girls haven't forgotten much English and we have got straight back into work as before. Here is a video of Judit doing her 'news' homework which we do everyday to practise writing and reading her own ideas and memories. Sara also does this, and if she really concentrates she can write a readable sentance, but we need to do some more practise so that she remembers to write down all the sounds she hears rather than just the first and/or last sound in each word!


For a work break we tied the tomatoes to their poles becasue they have grown lots since they were last tied. Knots are very difficult though! here are some videos of the girls trying to tie the tomatoes up:


Afterwards Sara did some reading and then some maths whilst Judit did some more gardening, here's a few videos of Sara:

dijous, 1 de setembre de 2011

Ser la bastida dels/les nostres fills/es

La feina dels educadors-pares-mares és fer de bastida. Donar les eines i tenir paciencia perquè sigui el propi/a nen/a que s´adoni dels errors.
Amb la lectura tant musical com escrita és molt difícil aplicar-ho perquè ens surt de natural dir, murmurar la paraula o la síl.lava, corregir quan els costa o s´entrebanquen. Peró el més important és que sigui el/la propi/a nen/a que trobi la solució correcta.
La Sara comença a llegir amb lletra d´imprempta. Només llegim unes línies cada dia. Però l´important és que conegui la grafia d´imprempta i vagi entrellaçant lletres i sons.


Estem aprenent una cançó nova al piano. La Sara i la Judit ja comencen a coneixer les notes, a poc a poc i bona lletra. El primer vídeo és la Sara i el segon la Judit.
La Judit segueix escrivint el diari i em diu, què poso, què dic? Li costa encara narrar i explicar coses... És clar, només té 5 anys!