dimecres, 29 de febrer de 2012

Extraescolars

Un dels tòpics quan eduques a casa és la pregunta, i els teus fills com es socialitzen? Com si l´escola fos l´únic agent socialitzador i nosaltres tinguéssim els fills tancats i barrats dins de casa. Més aviat qui està tancat i barrat dins d´una aula són els nens i nenes que van a l´escola, perquè els nostres nens corren i juguen a l´aire lliure. Observen i aprenen del dia a dia, estan en contacte directe amb les persones reals de la societat, no només amb nens de la seva edat: els veïns, la botiguera, la banquera, la senyora que passeja el gos, els avis que es troben al parc, la gent que camina pel carrer, la bibliotecaria, els amics i les amigues...
A més a més tenim molt de temps per fer totes les activitats extraescolars que vulguin, sense estressar-se, amb tranquilitat per desplaçar-nos,  per arribar amb calma i bona energia a les classes que més els agraden.
Ahir vam anar a la platja amb altres nens que també fan escola a casa, van jugar a la sorra i s´ho van passar genial.
A la tarda vam anar a tenis, ja comencen a millorar la técnica.dimarts, 28 de febrer de 2012

Back to real life!

So after a very hard week's training (nearly 500km... ouch!) I'm back with the children and we're back to doing English with plenty of enthusiasm after the little break. Today the girls wanted to do maths, maths and more maths, probably because Sara has nearly finished her 'addition' book and she is desperate to finish it off. I'm a bit alarmed though that she has managed to get to the end of it and she still has trouble counting to twenty! The book is probably a bit advanced for her, and there were certainly exercises which required plenty of help, and all of the sums require more fingers than any of us have, but having a book like this to work through gives her lots of motivation, and we can always find another one the same level to do afterwards, at her age it's all about practising and playing anyway.
She has trouble with the numbers ´thirteen´, 'fourteen' and 'fifteen', which all sound approximately the sme when she says then, meaning that sometimes there are three, sometimes two, four or only one... She is getting a lot better though, and to prove it here's some videos, one of her working from the maths book and one counting to twenty (correctly first time! yeaaaah!!)Meanwhile Judit was doing some reading. She loves her book with three different fairy stories and wants to read one every day (so I know them inside out and back to front now...), she can pretty much read on her own, although there are some words she completely ignores becasue she reads them wrong, thinks its an English word she doesn't know and carries on without understanding the sentance, that's why I don't have any problems with her repeating the same stories at the moment, she likes them and wants to read them, and she is learning more of the vocabulary all the time. at the moment, in terms of reading, I want her to concentrate on understanding it and most of all enjoying reading! Here's a little video of the start of chapter one of her fairy book:
(I had to reduce the quality to make it work... I hope it works OK now!)

dimecres, 22 de febrer de 2012

Un dia a dia normal

La Jo està d´entreno lluny d´aquí, així que aquests dies estic sola amb els nens. Estic més entretinguda i tinc la sensació que no paro en tot el dia, en Jordi demana molta atenció i sinó plora desconsoladament per aconseguir-la. Quan menys me n´adono ja n´ha fet una de grossa, com llençar l´oli brut pel terra, buidar una capsa de mocadors, desendreçar tot l´armari... Coses d´allò  més normals. Tot i així la Sara i la Judit treballen molt i m´encanta observar-les com es concentren. Estan adquirint molta autonomia a l´hora de llegir contes, escriure els seus diaris i fer els seus treballs.


Ahir vam anar a la platja a jugar amb la Mar, la Sol i l´Aire, unes nenes molt simpàtiques que també fan escola a casa. S´ho van passar tant bé que ja hem tornat a quedar pel proper dimarts al matí.

En Jordi ja comença a agafar bé el llapis, té molt interés però es cansa deseguida...


L´atracció número ú del dia és anar a buscar els ous, els agrada molt, i s´hi poden passar estones jugant i donant de mengar a les gallines. En Jordi s´ho mira molt divertit. Els ous que ens sobren els venem i la Sara i la Judit són les encarregades de portar la contabilitat, anotar els guanys i les despeses. Estan pensant en comprar més gallines amb els beneficis nets.

dilluns, 20 de febrer de 2012

La Fada Menta

Els contes de la Fada Menta de l´Africa i la Gemma de l´editorial Galera són uns llibres molt bonics, a més a més plens de valors i la Sara i la Judit se´ls han llegit de dalt a baix un parell de vegades. Han redactat els resums, han fet un dibuix i l´hem grapat. Li hem donat una fotocopia del resum a la bibliotecaria perquè l´arxivés i s´ha quedat ben sorpresa i contenta de veure els treballs. Li hem explicat que estem fent un arxiu dels llibres que lloguem amb els resums i que si no li fa res li anirem fent una fotocopia perquè ella també en tingui copia.
Mentres feia les aclaracions oportunes a la bibliotecaria que encara estava amb la boca oberta la Sara i la Judit han tornat amb dos llibres més de la col.lecció de la Fada Menta per llogar. Estan molt motivades per la lectura i quan hem sortit l´anaven llegint pel carrer.Sóc un monstre és la historia d´en Max, un nen que tot li surt malament i acaba pensant-se que és un monstre, fins que la Fada Menta li diu que ell és un nen molt espavilat i li regala un braçalet verd perquè se´n recordi i no se n´oblidi i cada vegada que té por d´equivocar-se o d´enfadar-se o de portar-se malament, es mira el braçalet i surt el millor d´en Max i la gent del seu voltant comença apreciar-lo i els seus pares estan molt contents de la seva bona conducta i en Max feliç de veure que sí que pot ser un bon noi!A en Jan li agraden les samarretes de color rosa i els rotuladors de color plata i els seus amics se´n riuen perquè són coses de nenes, fins que arriba un punt que l´amarguen tant que guarda en una caixeta totes aquestes coses de nenes per comportar-se com un autèntic nen. I es posa a jugar a fútbol, i pega a les nenes com un autèntic mascle però no és feliç i la Fada Menta li fa a parar pensar que no hi ha coses de nenes ni coses de nens, hi ha coses de persones i que ara no ell no és un nen sencer com ell es pensa sinó que és mig nen, així que en Jan desenterra totes les coses que li agradaven i és feliç sent ell mateix, al fer-ho descobreix una nena que porta vambes i li agrada jugar a fútbol i es posen a jugar tot contents!


En Jordi li agrada molt pintar per les parets, per la taula, les cadires, els llibres i de tant en tant també el paper...  Amb la dreta amb l´esquerra, tant li fa, però sembla que també serà esquerrà.


divendres, 17 de febrer de 2012

Logopedia: més exercicis

Cada dijous anem a la logopeda. Ja sabíem que era un procés llarg i aconseguir pronunciar la R forta no és fàcil de corregir. Ens diuen que es triga al voltant de l´any i només portem quatre mesos... La nostra logopeda és molt simpàtica i ens deixa estar una estoneta a la classe per mirar com es fan els exercicis i després poder treballar-los a casa tots junts. Són exercicis de respiració, labials, de llengua i posició dins i fora de la boca, de bufar... Avui n´hem fet molts i tenim molts deures, aquests són uns vídeos de la classe:
dilluns, 13 de febrer de 2012

Fitxes i més fitxes

Tenim una veïna que és mestra i li encanta donar-nos fitxes i l´últim cop que la vam veure ens va donar tot un sobre ple per la Sara i la Judit. Avui endreçant les feines l´hem trobat i s´han engrescat a treballar amb fitxes, són fitxes de primer i segon de primaria, però tant la Sara com la Judit les fan com xurros. Algunes vegades a la seva manera, però a mi ja m´està bé mentre el resultat sigui correcte. De moment no em preocupa massa el currículum que treballem, ni tampoc seguim una pauta ni un ordre, el que els ve de gust fem, de vegades juguen moltes estones, i fan treballs manuals, i d´altres vegades treiem les carpetes amb els quadernets, les fitxes, o simplement agafem contes i llegim. Els nens des que es lleven fins que van a dormir aprenen, ara per ara l´únic que forço és la lecto-escriptura i el llenguatge matemàtic, són les eines bàsiques per accedir als coneixements d´aquí a uns anys quan ja llegeixin i escriguin amb total fluïdesa.


dissabte, 11 de febrer de 2012

Fem sabó d´oli al romaní

Aprendre a fer sabó és una assignatura pendent que tenim. Els sabons que es comercialitzen són poc naturals i no gaire respectuosos amb el medi ambient. La recepta és ben senzilla, oli, aigua, sosa càustica i una mica de resina o pega grega que en qualsevol drogueria es pot trobar. El procés és important que ho faci un adult i encara que els nens vulguin cooperar és complicat perquè la sosa càustica és ben perillosa i els vapors que en despren tòxics, així que la Sara i la Judit s´ho miraven de lluny, això sí amb una gran curiositat i amb moltes ganes de provar el sabó, tot i que necessita un dia per acabar d´endurir i això els ha costat d´entendre. S´hi pot posar oli d´ametlles dolces, oli de coco, nosaltres hi hem afegit unes gotes d´oli al romaní per donar-li fragancia. La propera vegada hi afegirem unes rametes de romaní a dins, aquest cop no ens va donar temps de tan ràpid que va solidificar. N´anirem aprenent...dijous, 9 de febrer de 2012

Wordsearches and mosquitos!!!

We found some brilliant wordsearches all about the long 'a' sound. Sara's has 30 words with the 'a_e' spelling and Judith's has 39 words with the 'ai' spelling pattern. These are VERY BIG wordsearches! We have done a little bit everyday for a couple of days and now they are done, look how lovely and colourful they are: (and how difficult!!)
I'm not quite sure how, but we ended up talking about mosquitoes this morning, I couldn't answer their questions so they looked up 'mosquitoes' in the children's encyclopedia I found in my brother's bedroom at Christmas. It's a little bit old, it still says that the currecny for Spain is the peseta! But, the information on mosquitoes still seems relevant. The girls found the page on their own using the index, and then Judith read it:

dimecres, 8 de febrer de 2012

Educació canina: a terra i transportin

La Duna continua igual d´impulsiva, neguitosa i exaltada, en Foc és més reposat i més "obedient". Hem començat a utilitzar el transportin com a recurs per fer "time out", una mena de cadira de pensar. La Duna ho enten molt bé això i surt del transportin més calmada i tranquila.
A més a més el transportin és l´eina que fem anar quan els transportem amb el cotxe d´un lloc a l´altre. I és molt important que aprenguin a entrar i aprenguin a sortir quan se´ls diu i no abans. Fem servir la paraula ale, ale, per alliberar les ordres.

En Foc espera assegut quiet mentre la Duna surt del transportin quan se li ordena.


Una situació real que passa quan tots dos van amb el cotxe. Sortir a corre-cuita sense control seria perillós si hi ha cotxes que passen pel carrer o si es preten posar la corda per lligar-los.La Duna entèn amb facilitat l´ordre del terra, malgrat encara necessita el reforç positiu constant.

dijous, 2 de febrer de 2012

Un joc molt educatiu

Avui hem jugat per primera vegada al Superpoly, una versió del metropoly, o del petropoly. Quin super joc! Feia anys que no hi jugava, tenia molt bons records d´aquest joc interminable, jugar amb els diners, comprar propietats, recaudar diners, haver de pagar taxes per desgracia i diners cada cop que anàvem a parar al país d´algú altre, i com es complicava amb les cases, els hotels i la presó... Com la vida mateixa, ésclar però de joguina. Hem treballat molts conceptes, els números fins al 100.000, tot són quantitats grans, 200, 500, 10.000, qui pogués tenir aquests diners amb metàl.lic!! Les nenes se´ls guardaven a la bossa i feia gracia veure com contaven. Hem aprés també les ciutats i els països, hem parlat de les banderes, dels impostos de la llum, de la benzina, hem sumat, hem llegit un plec de targetes, rebufa quàntes coses que s´aprenen amb aquest joc! I de cop i volta el papa ha vingut i ha dit, què feu encara jugant, és l´hora de sopar! (i encara no teníem sopar fet, però hem menjat els macarrons que han sobrat de dinar, això és improvitzar també...)dimecres, 1 de febrer de 2012

La biblioteca un recurs ideal

Un cop a la setmana anem a la  biblioteca a buscar llibres. En tenim una molt aprop ideal per a bebés, amb mantes per poder-se estirar al terra, coixins per llegir més comfortable, llibres amb tapes dures que no es trenquen... També tenen una bona pila de llibres per totes les edats. La Sara i la Judit s´hi estan una bona estona remenant i fullejant els llibres per escollir-ne un. Durant la setmana el llegim i escrivim un resum del conte. Així tindrem un bon registre de contes i llibres.