divendres, 28 de setembre de 2012

Playing, learning and introductions

Hi, my name is Natalie and I am the new AuPair. It´s has been a very busy and fun first week with the children and they have been so welcoming. This week the girls have showed me their math and writing skills everyday and where they need help and where they excellerate. When working with the girls on their times tables we played a game where they must find me the answer to the times table question I had asked them after I placed the numbers around the house. Both girls really enjoyed working out the answer and running around looking for the answers.  The girls also helped make a numbers game, they also really enjoyed playing.
After finishing all of their math and writing homework, we decided to make life size pictures of the girls, I drew round them and cut it out and the girls loved colouring in "themselves". Sarah wanted to be a pink princess and Judit wanted  to be a green princess!

The girls plaing the game they made themselves
 
 
 
After visiting a farm and seeing all the cows the other day the girls wanted to know how milk was made, so we watched a video of the prosess and afterwards I quized them on what they learned and they put it into a report and now are already talking of what they would like to learn next week! 

 
We have also had fun outdoors, we had to seperate the small chickens away from the large ones which is not as easy as it sounds but Jordi, Sara and Judith manages it perfectly.

dijous, 27 de setembre de 2012

Visitem la granja

Ben aprop d´on vivim hi ha una granja de vaques familiar que desconeixiem. A través d´uns amics que són amics de la filla dels propietaris de la granja ens hem posat en contacte i deseguida els hem anat a veure i evidentment a buscar llet. Llet de debó sense cap manipulació. Hem disfrutat mirant les vaques i les terneres joves. La Judit i la Sara els han donat menjar, i les han tocat sense por.
Ja se´n volien endur una cap a casa, però de moment no podrà ser, ja jaaa... Només ens faltaria la vaca ara! Tot i que quan són petites semblen bastant manejables, ara les grans ja fan una mica més de respecte...dimecres, 26 de setembre de 2012

Pintura i dibuix

Cada dimecres al matí la Sara i la Judit van a un taller de pintura i dibuix. Com que és pels matins les seves companyes de classe tenen entre 20 i 40 anys, però això no és problema per la Sara i la Judit, al contrari, n´estan encantades perquè pinten d´allò més bé i volen imitar-les i aprendre´n tant com elles. És una de les extra-escolars que més els agrada i volen que sigui sempre dimecres per tornar-hi a anar. Treballen també el fang, el guix, i totes les técniques de pintar i dibuixar. La seva mestra és fantàstica, dolça i atenta, i de pintar i dibuixar en sap moltíssim, ha fet exposicions i té cert renom, així que a veure si se´ls enganxa una mica i podem penjar quadres per la pared...

dilluns, 24 de setembre de 2012

Compota de poma

Abans que se´ns facin malbé les pomes, fem compota. Seguim el mateix procediment que amb la conserva. Tanquem els pots al buit tot bullint-los i se´ns conserven per un any. Ens la mengem amb els iogurts, amb els chessecakes i sola que és més gormanta. La Sara i la Judit aprenen a pelar, i no passa res si s´equivoquen o els costa, n´hi ha tantes de pomes que n´acaben aprenent!

 
Tenim noves inquilines al corral... 16 gallines noves, blanques, són les autòctones catalanes de tota la vida abans que la gallina rossa els guanyés terreny. Fan els ous blancs i deliciosos!
 
 

dissabte, 22 de setembre de 2012

Collim avellanes

Amb l´arribada de la tardor totes les avellanes han caigut a terra, és hora de collir-les! Pensàvem que seria fàcil, però és una feina entretinguda i al final ja em pesava la panxa i tot. Amb les avellanes fem nocilla, malgrat n´hem collit una cistella plena, no sé si en tindrem prou per tot l´hivern... Haurem de plantar un parell més d´avellaners si en volem tenir per tot l´any!

Hem llaurat el camp per plantar totes les verdures d´hivern, cebes, cols, bròquils, enciams, api... Els pagesos més joves de casa han plantat el planter.

 
El resultat d´un dia de feina
 

 
 
Abans d´anar a dormir han volgut tombar-se a la gespa a mirar les estrelles... Però els núvols els han fastidiat els plans.
 
 

Fem formatge

La llet és un aliment de primera necessitat a casa nostra. Amb la llet fem iogurts, flams, natilles, i també si és de gran qüalitat, podem fer formatge. És una llàstima que la llet que es comercialitza sigui tan manipulada, refinada, com vulgueu dir-li. Hem probat moltes i moltes marques de llet fresca, i cap compleix amb els requisits mínims per poder fer un formatge tendre o semi-tendre que qualli. Així que només amb la llet al.legal directa de la vaca, ovella, cabra, és possible aconseguir un formatge de veritat. Tot i així aconseguir un vaquer que et comercialitzi llet integral és difícil.  Una opció és tenir el teu propi ramat de vaques o d´ovelles, ésclar que llavors el formatge et surt molt car, l´altra opció és utilitzar la industria química amb els ferments mesòfils i termòfils i el clorur càlcic per reconstituir la llet. Això és el que hem fet.
 
Primer pas: Aconseguir llet fresca que almenys no estigui pasteuritzada. La trobem en un poblet del Montseny. Un termómetre, el quall, el clorur càlcic i els ferments.


Segon pas: pasteuritzar la llet a 74 graus i deixar que es refredi fins arribar als 35 graus.
Tercer pas: afegir el ferment mesòfil i deixar reposar mínim una hora.


Quart pas: afegir el clorur càlcic i el quall previament dissolts en aigua. Deixar reposar mínim 2 hores.

Cinquè pas: tallar la quallada amb un ganivet i colar al colador amb la tela. El suero es desprén a poc a poc.

Sisè pas: premsar la quallada, es pot fer amb un motlle amb forats perquè vagi desprenent el suero restant. Deixar-ho 24 hores. Anar girant la quallada.

 

Setè  pas: Summergir la quallada premsada en una solució d´aigua i sal al 20%. Un mínim de 2 hores.


Vuité pas i últim: Assecar la quallada, en un lloc elevat que pugui respirar i l´aire sigui sec i el més fred possible. El recomanable són 15ºC. El procés de secat per un formatge tendre no dura més d´una setmana.Si es volen formatges curats s´han de deixar un mínim de 2 mesos, anar-los curant i donant la volta.
Per últim, no compreu formatges de la gran industria, no tenen res de formatge, val més invertir un mínim de cèntims i optar per un formatge artesà.

divendres, 21 de setembre de 2012

Tot sona

És un gran descobriment la web de la Dàmaris, Tot Sona. Hi podeu trobar les partitures de les seves cançons, comprar els discs, imprimir les lletres... Aquest grup musical composa la majoria de les cançons que es treballen a primària. Treballen continguts transversals, les estacions de l´any, el Nadal, festes populars, Sant Jordi, la Castanyera, i també continguts musicals.
Avui hem treballat la cançó Calendari de Tardor . La Judit i la Sara primer han copiat la lletra en un paper per aprendre-la més fàcilment. Després l´hem cantant un munt de vegades i fins i tot en petit Jordi feia els coros amb el micro...
Diu així:
Setembre que ens portes de nou la tardor,
tu deixes els boscos pel brau caçador.
Collim bones pomes
que tu has madurat,
Hem fet la verema i el camp i hem llaurat.
 
 
 
Ahir vam anar a portar la Hannah a l´aeroport, i vam veure els avions com s´enlairaven i tota l´estona preguntaven per la Hannah, i quina llàstima que ja no hi sigui... Aquest és el diari que ha escrit la Sara:

 
 

dijous, 20 de setembre de 2012

Goodbye Summer!

...And goodbye Hannah!
 
Today is the last day of my amazing summer over here in Spain! :(
 
But I´ve had an amazing time thanks to these three little monkeys children and their wonderful parents! It´s been amazing to see them grow and develop, chase after hens and finally learn to cook a Spanish omelette. Sara and Judit have improved their reading, writing (well, we´re still working on that) and vocabulary so much, and to hear Baby Jordi finally talking and ´dancing´! (well, he´s trying. It´s a start though!)
 As a special treat we decieded we´d make a chocolate fondue on the last day! So this morning we searched for anything that would taste yummy with chocolate (not too hard to find!). Judit and I ended up pealing and chopping lots of fruit, while Sara was put on Chocolate-watch duty with Jordi. It tasted really yummy but for some crazy reason Judit thinks cheese fondue is still better! 
We made Chocolate lollipops afterwards, which was even more messy than the Chocolate fondue! They are in the fridge now, but I´m sure Judit and Sara will report how tasty they are once they´re done!


 
And then lastly this morning Sara helped me make Fajitas for lunch! She´s a good little chef, and even suggested adding cheese. It was a good suggestion! Yum!

And of course I have so many people to thank for making this Summer so amazing! I want to thank all of Maria´s and Jordi´s family who I´ve met and all looked after me so well. Despite the large language barrier you all made me feel right at home, so thank you very much! I´d also like to thank Jo for helping me out with getting to know Mataro and speaking Catalan for me when I couldn´t (and for being a great friend)! And last but in no way least, I´m beyond grateful for Maria and Jordi´s kindess and giving me this opportunity in the first place! Thank you so, so, SO much and I´m sure it won´t be too long until I see you all again! (hehe!) :)

dimarts, 18 de setembre de 2012

Prèssec amb almíbar

Al setembre és el temps ideal dels prèssecs, n´hi ha molts i el preu és raonable. A més a més si aconsegueixes comprar-los al pagés directament el preu s´abarateix molt i pots demanar el prèssec madur o tocat per la pedra que ningú vol per fer mermelada o prèssec en almíbar. Em vam portar sis caixes de 20 kilos de Lleida, la terra ideal de la fruita, i durant tres dies hem estat enfeinats fent almíbar, pelant prèssecs i fent bullir els pots per tancar-los al buit. La Sara i la Judit ens ajuden a pelar amb el pelador, el ganivet els agrada però encara no tenen l´agilitat adequada i fan peles molt gruixudes. En petit Jordi controlava la qüalitat mengant a tort i a dret els prèssecs pelats i nets... Al final han sortit 68 pots!


dijous, 13 de setembre de 2012

Appyling Adjectives to Food!

After a week of Sara describing all food and drink to me as "Spicy", I decided I needed to come up with a fun way of learning new descibing words that the girls would remember... so I came up with a "tasting game"! The girls had a few foods to try and 2 drinks. Once they finished tasting that item of food, they had to describe it using cards.
 
 
(Here´s a few of the things we tried!)

 
The cards the girls had to choose from are above. If they could add any others they knew they were more than welcome to do so! We started by going through each word and how we could describe it, and what foods we associate the word with. Then we starting trying all the food, and below is a short example of what it turned out like!