divendres, 30 de novembre de 2012

Salt dough, veg and chickens!

This week we have been getting very excited about chrismas approaching and the girls are counting down untill Saturday when it will be December! Sara and judit have been making their own christmas cards and have made a good start to them but we will show some photographs in the next few weeks as the girls want to keep them a surprise! We decided to make decorations for the christmas tree this week using salt dough. We used a simple recepie of 2 cups of flour, 1 cup of salt and 1 cup of water and rolled it out to make christmas shaapes. Sara and Judit both made fairys, angles, stars and christmas trees. We had to wait four hours with them in the oven at a very low heat but we also allowed them a few days to really set nice and solid. We Then painted and decorated them with glitter, the girls had great fun especially at this part!
 


Sara and Judit getting very festive after hanging their decorations from the tree!

 
Also this week we would like to share a video of the children doing some of their daily tasks. Today we see them visiting the vegetable garden and picking some veg to make a salad for lunch, this is a task the girls do on their own with no help at all. After this we see the both girls visiting the chickens which they do everyday, where they collect and count the eggs and make sure the chickens have food and water.

 

dimarts, 27 de novembre de 2012

Puzzles i jocs d´encaix

És molt divertit treballar amb en Jordi, la Sara i la Judit. Cadascú al seu nivell i amb els seus interessos. En Jordi li agraden molt els puzles i els jocs d’encaixar. S’hi pot passar estones i estones, juga amb les peces, les encaixa, les torna a desencaixar. Des que és petit anem fent fotos a tot allò que li agrada, al darrera de la foto escrivim el que és amb lletra de pal. Ho plastifiquem i li deixem que jugui. És el joc de les fotos.  Dona moltes opcions de jugar, li ensenyem la foto i li preguntem què és, o bé li preguntem on és i ell ens ho busca... Quan sigui més gran podrà començar a treballar la lecto-escriptura amb el revers de les fotos.
La Judit continua molt motivada amb el piano i sempre està tocant-lo. La Sara vol aprendre a tornar canvis i a contar cèntims, així què millor que jugar amb diners de veritat? Els ordena de gran a petit, els cèntims a un lloc, els euros en un altre, els agrupa els que són iguals i llavors juguem a botiguetes...

 

Construïm molècules

Les molècules són partícules molt petites molt petites. Estan formades per àtoms i unides entre elles. Estan en constant moviment i formen per exemple les cèl·lules del nostre cos. Per entendre millor el concepte avui la Marta ha portat un joc de molècules. Han construït la molècula de l’aigua amb un àtom d’oxigen i dos àtoms de hidrogen. També han construït el diòxid de carboni, l’amoníac, l’oxigen i l’alcohol. Manipulant les boles i connectant-les entre sí d’una manera manipulativa és un treball excel·lent previ per entendre la formulació química, O2, H2O, CO2, etc.
 
 

 
 

dilluns, 26 de novembre de 2012

Calendari d´Advent

A partir de l’1 de desembre comença el calendari d´Advent. Cada dia és un dia menys perquè arribi la Nit de Nadal. És un temps ideal per treballar els valors, les actituds i els bons hàbits. A les botigues venen uns calendaris molt capritxosos on cada dia s´ha de destapar una finestreta i apareix una xocolatina. Evidentment a casa aquest calendaris no es compren. Primer perquè no creiem que el Nadal sigui un temps de menjar xocolates, llaminadures, comprar roba i rebre regals. No es tracta de ser més o menys religiós, sinó de valorar les virtuts, els bons hàbits, els valors i els bons propòsits per ajudar-nos a millorar dia a dia.  Per això cada any aprofitem aquest temps per reflexionar i per rebre amb molta alegria i il.lusió el Nadal, construint el nostre propi calendari d´Advent amb tot ple de bons propòsits que les nenes escullen i redacten al seu gust.
 


diumenge, 25 de novembre de 2012

L'arbre de Nadal

Ja tenim l'arbre de Nadal. El vam plantar entre tots ahir i avui l’hem decorat amb llums i boles vermelles. Fins al vespre no podrem veure realment l’efecte màgic que fa a la foscor.
La Sara i la Judit aprenen les cançons de Nadal al piano, ja tenen moltes ganes que arribin les festes, el tió, la nit de Nadal, trobar-se amb els cosins, els padrins, l’àvia i els tiets. Però el que més il·lusió els fa són els Reis Mags... Aquest any en Jordi donarà el xumet als Reis, només el fa servir per dormir, però tot i així no li serà fàcil.
 
 

divendres, 23 de novembre de 2012

Fairy tales, cupcakes and balloons

This week Sara and Judit have done really well at their school work and they have both been really enjoying it, a few days this week we have been doing homework for hours at a time with none of us even noticing the time! Sara has been really enjoying a new english book we started last week and is getting through the work in record time and her spelling is vastly improving due to her listening for the sounds the new book teaches her. Judit has been writing stories this week about princess´s, monsters and fairys! She now takes on the story must have a begining, middle and end and with every new one she writes I can see improvement on this. When she has wrote a story, she types it up on the computer as it is very important the girls both learn how to use the word programme and how to write, edit and save documents.

As the girls and Jordi all done so well this week we have had alot of fun, we decided to bake something so the girls looked through different recipes until they choose cupcakes. So we measured out all our ingrediants and mixed it all up and Sara and Judit poured the mixture into the cases while Jordi licked the bowl!
 


 
As the girls and Jordi all done so well this week we have had alot of fun, we decided to bake something so the girls looked through different recipes until they choose cupcakes. So we measured out all our ingrediants and mixed it all up and Sara and Judit poured the mixture into the cases while Jordi licked the bowl! The cakes turned out great even if the girls went slightly overboard with the icing they still tasted yummy!
 
Today we also had alot of fun playing with balloons! such a simple, low cost thing that gave Sarah, Judit and Jordi hours of fun and laughter and something no matter the age eveyone got to enjoy together! First we drew silly faces on them, then we filled some with rice to make a pompom ballon which Jordi loved! We also filled some with water and played pass the balloon game and nobody got too wet but loads of laughs.


 
 
 
 

La opción de educar en casa

Aquest és el títol de la tesis de la Madalen Goiria, llicenciada en dret civil, que acaba de publicar com a punt i final del seu doctorat. Si voleu més informació podeu pegar un cop d´ull al seu blog d´investigació.
És la segona tesis que defensa el homeschooling que s´ha publicat aquest any 2012 al territori Espanyol. Tracta els temes històrics, fa un estudi de camp ampli, i sobretot defensa els aspectes jurídics i normatius del dret a la lliure educació. La seva possible i necessària regulació per part de l´administració-Estat.

“¿Qué es mejor, educar en casa exclusivamente o educar en casa y a su vez enviar a los menores a un centro escolar en el que completen su formación académica?”
“Ambas posibilidades de educar a los menores parecen en principio viables. Las ventajas de un sistema y otro, junto con sus respectivos inconvenientes, son los que han de sospesar las familias a la hora de decidirse por una u otra posibilidad, una acción reflexiva de cada familia”.
“Ambas opciones parecen atractivas, al menos a primera vista”.
“Sin embargo, lo que viene a distorsionar la imagen es la negativa cabal por parte de las Instituciones a reconocer a una de las opciones su posición de igualdad con respecto a la otra y el empeño en agrandar los inconvenientes de aquélla”.
“La propia doctrina del Tribunal Constitucional, fijada en la sentencia 133/2010, puede interpretarse como recomendación al Legislador español para que proceda al reconocimiento de modelos educativos distintos al oficial imperante, ya que, sin duda, tienen cabida en el enunciado constitucional del artículo 27, que consagra la libertad de enseñanza, junto al derecho a la educación”

Fragments extrets de la tesis de la Madalen Goiria.
Moltes gràcies Madalen per la investigació, enhorabona!


dimecres, 21 de novembre de 2012

Galetes de torró

Amb mantega, sucre, ou, farina i torró de Xixona tou es poden fer unes galetes de Nadal molt capritxoses. Si a més a més es fan servir aquests motlles que trobes per tots els centres comercials d’estrella, d’arbre de Nadal, de mitjó, de campana, les podem fer servir inclús per penjar-les a l’arbre de Nadal. La Sara, la Judit i en Jordi han disfrutat fent les galetes, retallant-les i pintant-les amb el glacejat de colors. Per fer el glacejat fem primer el sucre glacé i afegim una mica d’aigua fins que queda la textura de crema, després hi posem el col.lorant per fer els colors. Venen de tot, fins i tot perles, i pintura daurada, és realment apassionant observar com queden les galetes... Ara, no convé menjar-ne massa amb tant de sucre!
 
 
 
 

dimarts, 20 de novembre de 2012

Treballar per racons

Tenir molts fills és un avantatge alhora de fer escola a casa. Entre ells s’ajuden i cooperen. S’observen i aprenen l’un de l’altre. Per exemple la Sara és la mitjana,  té 5 anys però va aprendre a llegir i a escriure observant a la Judit quan només tenia 4 anys. Ara, està aprenent les taules de multiplicar. Les activitats les trien elles. Una llegeix, l’altra toca el piano, en Jordi juga amb els seus blocs lògics, els seus trens, grues, cotxes. Després escriuen, juguen amb en Jordi, tornen a llegir, fan quadernets de càlcul, remenen el diccionari, pregunten, pinten... En un dia normal poden fer tot això i encara sobrar temps per endreçar, cuinar, anar amb bici a comprar material, els encanta la papereria, és el seu establiment predilecte (Avui s’han comprat tot un munt de cartolines per fer les targetes de Nadal, unes amb purpurina, d’altres brillants)Treballar així per projectes, en grup, amb nens de diferents edats és molt motivador, enriquidor i constructiu. De fet hi ha escoles que treballen així, poques però n’hi ha, com les rurals per exemple, on només hi ha 15 nens a la classe. Com la pel·lícula ser y tener , la podeu visualitzar gratuïtament a través de l’enllaç.
Els nens aprenen a viure i conviure, aprenen a fer i aprenen a ser. Al utilitzar una metodologia més participativa l’ambient és més actiu, els nens autònoms trien què volen aprendre, hi posen cos i ànima. Avui la Judit ha escrit 5  pàgines en el seu diari, perquè ho ha volgut així. Si l’hagués obligat no n’hagués fet més d’una.

diumenge, 18 de novembre de 2012

Reciclar samarretes

Un bon sistema per aprofitar samarretes que estan una mica tacades és pintant-les. Primer busquem quin dibuix volem copiar, fem un esborrany amb llapis i després elles el pinten amb pintures especials de roba. Triem dibuixos senzills, perquè sinó es complica molt. Avui han triat un Caillou molt simpàtic apunt de fer una abraçada. S’hi han estat ben bé 2 hores per acabar-ho. Després resseguim amb pintura negra el contorn i deixem assecar. Un cop ben sec es planxa per fixar el color i ja està, per molt que es netegi el color no marxa!
A piscina en Jordi va millorant i les nenes perfeccionant la técnica.dissabte, 17 de novembre de 2012

L´evolució de les espècies: Darwin

El cosmocaixa és el museu de la ciència de Barcelona. Ara fan un especial de l’origen de les espècies de Darwin al planetari amb 3D. Ens va encantar, i ens sorprèn que només faci 200 anys, a l’època victoriana, encara es cregués en el relat bíblic del gènesis i els científics tinguessin tanta por de rebatre a l’església. És clar que la teoria de Darwin sobre l’origen de les espècies i la selecció natural és només una teoria, però ja se sap amb la ciència la veritat absoluta és poc usual. Estem en un món canviant, s’ha de tenir fe per creure en el relat bíblic i també s’ha de tenir fe per creure la teoria de Darwin, per molt coherent que ens pugui semblar.
També ens va donar temps d’explorar altres experiments de Newton, d’Arquímedes, descobrir el món de les ones, parlar desde 87 metres de distancia, escoltar l´eco, el món dels robots, entre moltes altres coses...

Making a calendar

This week Sara and Judit have been learning about time and dates. the girls both have an understanding of time but have a long way to go, so we work with the clock and the girls both use it to help count and give answers. We  are also going to make our own clocks so the girls have one each to work with plus its fun making them! We worked this week on the months of the year and in only two mornings both Sara and Judit can name all the months of the year in order so we decided to make a calendar, this was a lot of fun plus it really helped the girls in their learning, for every month they drew a picture, wrote which season it falls in and which number the month is. They also now both understand there are different numbers of days in each month and we will work on learning that next. After the calendar was made they had fun finding out dates for birthdays and special occasions which they wrote in it. Both girls really enjoyed making it and it has been really good as they have learned a lot but will continue to do so as we will use it daily.
 


 

dijous, 15 de novembre de 2012

L’origen de l’univers

Hi ha preguntes difícils de respondre, inclús per nosaltres els adults, inclús per la comunitat científica. L’univers, les estrelles, l’origen del ésser humà, de les plantes, dels animals, són preguntes que ens deixen immersos en un món desconegut, massa gran i massa petit alhora per entendre.  
Quan els he preguntat quin és l’inici de de l’univers, de l’espai, de tot, han donat una explicació ben lògica a la seva manera, tot comença a la panxa,  la mare du la vida, i la primera mare ve de les fades i les fades dels núvols...
La teoria del Big Bang, que no va ser ni gran ni sorollosa, és realment un misteri difícil d’explicar a les nenes, així què millor que uns quants vídeos d’Internet. És apassionant observar la quantitat de material que hi ha a la Red, amb anglès, amb castellà. Ens hem passat bona tarda observant com es va crear el cosmos, pràcticament del no-res, d’una partícula més petita que un àtom, i d’una explosió sense soroll perquè no hi havia aire, i de l’expansió progressiva de massa, donant lloc a les estrelles, els planetes, els satèl·lits, les galàxies, i l’univers encara a dia d’avui expandint-se i expandint-se a milers de kilòmetres per segon... Realment un misteri.
 
 
La Judit, la Sara i en Jordi envernissen la taula i les cadires que vam fer amb els troncs dels arbres. Per cert, per netejar-se les mans brutes de vernís, no hi ha res millor que fregar les mans amb oli i sal i després esbandir amb sabó, ens ha estat d´utilitat...
 

dimarts, 13 de novembre de 2012

El vent fa caure les fulles

Avui fa molt vent i no hem pogut anar a tennis. Ha estat una tarda molt entretinguda i la Sara, la Judit i en petit Jordi han fet molta feina: multiplicacions, mecanografia, lectura, escriure als diaris, tocar el piano, jugar amb els trenets, etc.  Fins tot han fet les croquetes per sopar. M’ha agradat el que ha escrit la Sara al seu diari, fa vent perquè així cauen les fulles dels arbres, quanta raó que té, és tal qual, per sort, nosaltres hem podat els arbres abans i ara no hem de recollir i escombrar totes les fulles del terra...

 

La Sara aprén una cançó nova


dilluns, 12 de novembre de 2012

Les TICs i l´escola del futur

Les noves tecnologies que a dia d’avui de noves ja no en tenen res i s’anomenen TICs, Tecnologia de la Informació i Comunicació, són una eina de gran motivació pels nens. Sense necessitat de cap classe els nens dominen a la perfecció el seu mòbil, el seu ordinador, l’ipad, la tablet, els programes que els interessen, són uns autèntics fans de la tecnologia, volen estar sempre a la última i s’hi poden passar llargues estones davant d’una pantalla.
Hi ha opinions en contra, però cada vegada són més els docents que veuen en l’ús de les TICs una font de recursos inesgotable que cal aprofitar per millorar l’aprenentatge dels nens .
Hi ha softwares de reconeixement de veu,  ja no cal escriure, l´ordinador escriu tot el que dius, sense cap falta d’ortografia. Això és increïble! No només millorem amb l’àrea del llenguatge, tota la cultura, la història, la tenim a l’abast d’un clic, la resolució de problemes matemàtics, els traductors d´idiomes, ja no és tan necessari adquirir  i memoritzar conceptes, sinó aprendre a viure, aprendre bons hàbits,a dominar els treballs manuals, utilitzar estratègies, saber solucionar problemes, prendre decisions, en definitiva els 4 pilars de l´educació, aprendre a conèixer, aprendre a ser, aprendre a fer, i aprendre a viure junts i amb els altres. Sembla que ens descuidem els últims 3 pilars. Sobre aquests pilars s´ha de construir l´escola d´avui per preparar als adults del demà.
La Sara i la Judit tenen  molta il·lusió, volen tenir el seu propi ordinador, amb el seu correu personal, volen fer anar la càmera, gravar tot allò que els agrada i muntar vídeos, presentacions, escriure el seu propi blog,  i segur que ho aprenen sense necessitat d’ensenyar-los, fins i tot acabaran donant-nos classes magistral, però el primer pas és sí o sí, aprendre mecanografia. Sense la mecanografia, i fins que els detectors de veu no funcionin d’allò més bé, som analfabets digitals. La part positiva és que gaudeixen fins i tot amb els exercicis com si fos un joc, els agrada molt. Us recomano el programa la MECA gratuït per practicar que us podeu baixar d´internet.

diumenge, 11 de novembre de 2012

A quatre mans

El piano és un instrument molt complert. Al tocar amb les dues mans la melodia pot ser més complexa i rica. No llegim un pentagrama, en llegim dos, un per cada mà. A més a més en diferents claus, és a dir, el que a la mà dreta es un do a l’esquerra és un mi, i això dificulta moltíssim el seu aprenentatge.
Ara ja llegim partitures amb la Sara i la Judit. Coneixen el ritme, la durada de les notes, si són blanques, rodones, negres, i comencem a escoltar-nos, sobretot si hem de tocar a quatre mans com a la cançó que hem treballat avui.
Tocar a quatre mans ens encanta,  toquem juntes,  la melodia està més acompanyada i sona millor, i tocar a quatre o sis mans és un privilegi que només els pianistes podem gaudir, formem un petit conjunt musical.


La Judit aprèn una cançó nova.

divendres, 9 de novembre de 2012

One week

I wanted to show a real insight into a week in the life of the girls and homeschooling with the au pair. We have created a video throughout the week of all the different things we done. Both Sara and Judit have had an excellent week with maths and have been striving to learn more and finish their workbooks as well as playing games with times tables, Judit is moving up quickly and Sara is really starting to grasp the formats. In the clip you will also see Judit and Sara working on English homework, writing and learning to touch type. This is done everyweek with different subjects also incorperated such as science.  Both girls are really enjoying learning about the solar system at the moment so we had an afternoon of art and they painted all the planets in the correct order and correct colours. It is also important to see how both girls are learning life skills aswell, when we go to the supermarket either Judit or Sara in this instance will do the shopping and pay for it with only my supervision and the same goes for making lunch, they both work together and help each other out and continue to suprise me with what they can achieve for girls of their age.
 

dijous, 8 de novembre de 2012

Una bona nutrició

Una bona nutrició és essencial per estar saludables i tenir l’energia adequada per poder viure, aprendre i  créixer. Els aliments són la base de la nutrició. Però no tots son iguals de importants. Avui hem treballat la piràmide d’aliments amb la Sara i la Judit.  ¿Quins hem de menjar cada dia? ¿Quins no hem de menjar gaire?
Els més importants són els cereals, els tubercles com les patates, la pasta, les llegums, la fruita, les verdures, les hortalisses, d’aquests hem de menjar-ne cada dia dos o tres racions.
La llet, els derivats com el iogurt o el formatge, el peix, la carn magra, els ous, els fruits secs de tres a cinc racions a la setmana.
La carn grassa, els embotits, la mantega i els dolços un cop a la setmana.
És important en la mesura de lo possible fer a casa tot allò que puguem i no dependre tant de la industria, fer galetes, pastissos, iogurts, formatge, pa, coques de recapte, conserves, confitures, i no comprar plats preparats ni arrebossats com les barretes de peix, les croquetes o les pizzes.
A més a més per acabar d’arrodonir és imprescindible fer esport diàriament i beure entre 6 i 8 gots d’aigua.
Una bona manera de treballar l’alimentació saludable  amb els nens és fer-los partícips de la llista de la compra, fixant-se amb la composició nutricional, cuinant ells mateixos les receptes, tenint sempre a l’abast una fruitera atractiva carregada de pomes, taronges, plàtans i demés.
A casa fem servir l’hort  i les gallines com a camp de treball bàsic d`una bona alimentació. La Sara, la Judit i en Jordi són responsables de sembrar, plantar, cuidar i recollir les hortalisses, verdures, fruits i ous frescos cada dia. Cuinar els agrada tant o més que menjar, i després valoren més el que es posen al plat perquè ho han fet ells.
Per últim no caure en la temptació de comprar xocolates, pastes i pastissos capritxosos, no són gens de bons pel nostre cos. Proporcionen un excés d’energia i de greixos saturats perjudicials pel sistema cardiovascular i a més a més engreixen.

La piràmide nutricional i un bon esmorzar

 

dimecres, 7 de novembre de 2012

La castanyera

Hi ha una cançó del grup musical Tot Sona, que la Judit i la Sara canten contínuament, la castanyera. Motivades per les castanyes que vam collir al Montseny, i que tot haver-ne donat a tothom, encara tenim per menjar un parell de vegades...
La lletra diu així:
Quan ve el temps de collir castanyes, la castanyera, la castanyera,
ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat.
La camisa li va petita, la faldilla li fa campana,
les sabates li fan cloc-cloc i en ballar sempre gira així:
Sona la música laralaralarero
Sona la música laralaralaró
 
 

Avui a dibuix han pintat i fet dibuixos de tota mena. Fins i tot un autoretrat d’allò més realista...diumenge, 4 de novembre de 2012

L´hort, un espai educatiu.

Quan observo la Sara, la Judit i en Jordi com treballen a l´hort no deixo de sorprendre´m com d´una manera tan natural aprenen tantes coses. I no em refereixo únicament coneixements de medi natural, com ara reconèixer les verdures, el cicle de les plantes, el temps ideal per plantar-les, sembrar-les, collir-les,  sinó actituds i valors com l´amor, la generositat, l´entrega, l´esforç, la constància... Avui per exemple, la Judit ensenya a en Jordi com es planten les cebes, treballen en cooperació i equip, tots dos aprenen, un a plantar i l´altra a pensar en els altres. En una altra escena en Jordi comparteix generosament el planter que havia agafat donant-li a la Sara que s´havia quedat sense. La interacció que hi ha entre els germans és d´amor i bona entesa.  Disfruten i estàn motivats perquè els agrada. Aprenen a treballar la terra, a apreciar les verdures, a valorar-les quan se les mengen, a tenir cura de l´hort, a regar diàriament i treure males herbes, en definitiva a ser responsables.
 

 

Educació i escolarització

És un dret de les famílies que puguin escolaritzar els seus fills, dur-los a una escola perquè rebin educació. Però no s´ha confondre un dret amb un deure. L´obligatorietat d´escolarització és un deure que l´estat s´ha tret de la màniga a finals del segle XX. Limitar l´educació a únicament escolarització és un greu error del sistema educatiu espanyol d´avui en dia. Un sistema educatiu que tampoc no garanteix l´aprenentatge dels nostres fills, els informes PISA són lamentables, el fracàs escolar va en augment, la violència a les aules és el pà de cada dia, la manca de valors, la mediocritat dels alumnes, augment de ratios, retallades en recursos... Un llarg etcètera de mancances que demostren que el model actual d´escola no és suficient ni molt menys un model òptim per obligar a tots els pares a educar els seus fills en un centre escolar. Els pares tenen el dret a escollir l´educació dels seus fills tal i com marca la constitució espanyola en el seu article 27, aquest dret es veu violat pel deure d´escolarització obligatoria.
És veritat que s´aprèn a les escoles, i tenir escoles és una gran sort, hi ha països al tercer món que encara no tenen escoles per tots els nens. Però també s´aprèn al carrer, a la ciutat, al barri, a la familia, fora dels centres escolars. L´educació no és monopoli de les escoles!
¿Perquè aquesta figura paternalista de l´estat de voler controlar l´educació de tots els ciutadans? Perquè no existeix la llibertat d´educació com en la majoria de països desenvolupats que ens envolten? Perquè tot i el fracàs del sistema educatiu actual l´Estat s´afanya a reinvindicar l´obligatorietat de l´escolarització i penalitzar, perseguir penal i civilment a les famílies que opten per un altre model educatiu?
Són coneguts els casos mediàtics d´algunes famílies que ensenyen els seus fills de manera personalitzada, individualitzada, nens i nenes  que demostren haver adquirit unes competències linguístiques-matemàtiques-artístiques-culturals  superiors de la resta dels nens que van a l´escola, nens i nenes integrats al barri, a la ciutat, a la societat que reben una educació excel.lent i tot i així el jutge els condemna a escolaritzar els nens, per què la llei és la llei i està per complir-la. Això és una Dictadura, on és la democràcia, la llibertat de les persones?
És un delicte no anar a l´escola tot i rebre una educació superior? Perquè hem arribat a aquesta absurditat?

Fem croissants

Fer croissants és tot un repte, comporta un procés llarg i difícil. Es treballa amb la temperatura freda, la mantega, doblegar la massa amb capes i més capes, el repós a la nevera, estirar la massa de nou, doblegar, guardar a la nevera, reposar... No és una recepta habitual. Però avui la Judit i la Sara s´han proposat fer croissants mentres el papa podava els arbres. Han agafat el receptari, en castellà, han preparat i pesat els ingredients, i han seguit el procés a poc a poc sense aturar-se. Després de sis hores han sopat uns croissants boníssims, la veritat, més bons que els de la botiga. 
Mentres el papa podava les moreres.

 
 

divendres, 2 de novembre de 2012

Els alls i la lluna

Diuen els entesos que a la tardor amb lluna plena-minvant toca sembrar alls. Es veu que si es sembren abans els alls es rebel.len i surten cap amunt. Ahir al vespre,  mentre celebràvem la castanyada brillava al cel una lluna plena espectacular. Aquest matí ens hem posat a treballar a l´hort. Els alls que  queden de l´anterior collita es desgranen i es sembren d´un en un. La Sara i la Judit han llaurat la terra i el papa els ha ajudat a fer el cavalló. Ara és un bon moment per l´hort, encara gaudim de les verdures d´estiu, tomates, carabassons, pebrots, enciam, esqueroles, i ja comencen a créixer les còls, l´api, els bròquils, aviat podrem fer un bon brou...