dilluns, 31 de desembre de 2012

Gimcana màgica

La Marta ha vingut amb els seus dos fills. Ha preparat una gimcana molt especial. Ha amagat tot de papers secrets pel jardí i els nens havien d’anar desxifrant els papers escrits amb tinta invisible amb la calor de l’espelma vigilant de no cremar el paper per descobrir les noves proves.  Semblaven uns detectius, de pista en pista, esbrinant els codis secrets, buscant els amagatalls, els papers i finalment el tresor!  Entremig s’han descuidat la porta oberta del galliner i s’han escampat totes les gallines més contentes que un gínjol per tot el jardí, menjant gespa, herba i volant per tot arreu... Ha estat tot un repte tornar-les al galliner! Quin dia més complert, i per acabar-ho d’arrodonir la gresca d’aquesta nit amb unes postres especials que han preparat la Sara i la Judit...
 
 
 
 

 
Bon any nou 2013!

Alta costura per una nit especial


Estem de festa. Per avui al vespre hem preparat entre tots una gimcana per acomiadar l’any, i per suposat, la Sara i la Judit s’han volgut cosir unes faldilles noves per estar d’allò més guapes i dir adéu a l´any 2012. La tieta ens regala teles i així no ens sap greu si no surt com esperàvem. Per aprendre’n cal molta i molta pràctica. Saben enfilar l’agulla, fer un repunt, fer anar la màquina de cosir, passar la goma per la cintura, prendre mides, etc.  El temps se’ns ha passat volant i el premi final poder estrenar les noves faldilles!  
 

 

divendres, 28 de desembre de 2012

Dibuix: un gat

Cóm dibuixar un gat sense que sembli un monstre? En Toni els ha portat una plantilla de mostra per aprendre a fer gats molt simpàtics. Primer han dibuixat el gat a la seva manera i després a la manera d’en Toni. Val a dir que a mi em semblen genials totes dues opcions, es tracta d’escollir la que vagi millor a cada moment, adquirir agilitat, destresa i estratègies per dibuixar amb facilitat.
diumenge, 23 de desembre de 2012

Preparant les festes

Aquests dies de Nadal fa caliu tenir la llar de foc encesa. Mirar el foc és com mirar un cel estelat, no cansa i l’escalfor és un reclam perquè tots acabem asseguts al voltant del foc embadalits. El tió embolcallat amb una manta descansa vora el foc, apunt per començar la festa. I per poder mantenir el foc encès tot el dia cal molta llenya i sobretot moltes pinyes i branquillons.
Als boscos d´aquí als voltants hi ha pinyes. Són gegants, ideal també per pintar-les i adornar la taula de Nadal. La Sara, la Judit i en Jordi n’han omplert una cistella plena.
Al vespre hem preparat els canalons per Sant Esteve, i n’han volgut menjar un plat per provar-los, no fos cas que no fossin bons i quedéssim malament amb la família. Els han menjat en un tres i no res. Fa gracia observar com en Jordi vol ajudar malgrat té poca traça i més aviat desfà que fa. Ens cal tenir paciència a tots, ja n’aprendrà observant les dues mestres que te.
 

Abans que marxés la Natalie a passar el Nadal amb la seva família van fer una gymkama molt original, val a dir que en Jordi, la Sara i la Judit s´ho van passar genial, quina despedida!

 

dijous, 20 de desembre de 2012

El dimoni dels números

El dimoni dels números de Hans Magnus Enzensberger, és  un llibre fantàstic que us recomano a tots. Tracta les matemàtiques des d´una vessant investigadora. El protagonista és un nen que no pot suportar els números i a classe s´avorreix i li sembla tot una estupidesa. En somnis se li apareix el dimoni dels números, que és un geni de les mates i li comença a explicar la màgia i el misteri que s´amaga darrera de les sèries numèriques, de les relacions entre la suma de diferents números consecutius, els números infinits, els números triangulars, els quadrats, misteris que deixen al nen bocabadat i l´engresquen a endinsar-se dins de l´experimentació matemàtica.

La Sara i la Judit han investigat això dels números triangulars, realment quelcom sorprenent i senzill a la vegada.                
                                                                            O

                                             O                          O   O                                       1=1

                     O                   O   O                    O   O   O                               1+2=3

  O              O  O             O   O   O              O   O    O    O                          3+3=6

O   O       O   O   O      O   O   O   O        O    O    O    O    O                    6+4=10

   3                 6                    10                             15                                10+5=15

 

Els números triangulars per tant són

1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45, 55, etc

Si sumem

1+2=3

1+2+3=6

1+2+3+4=10

1+2+3+4+5=15

1+2+3+4+5+6=21

1+2+3+4+5+6+7=28

1+2+3+4+5+6+7+8=36

1+2+3+4+5+6+7+8+9=45

1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=55

I així podríem anar sumant fins a l´eternitat, són un altre cop els números triangulars.

Però el més curiós es la piràmide que hem dibuixat  sumant els números col.lindants:

                                                                              1 

                                                                         1            1

                                                                   1         2         1

                                                             1          3         3         1

                                                        1         4          6         4          1

                                                   1         5        10       10        5          1

                                             1          6       15       20        15        6         1

                                       1           7        21      35        35       21        7        1

                                                                               Etc,

 Si restem els números triangulars entre ells:

1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45, 55

1=1

3-1=2

6-3=3

10-6=4

15-10=5

21-15=6

28-21=7

36-28=8

Surten tots els números: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 etc

El més sorprenent és que si fem a l´inversa i els sumem entre ells:

1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45, 55

1+3=4       

3+6=9

6+10=16

10+15=25

15+21=36

21+28=49

28+36=64

36+45=91

45+55=100

És ni més ni menys que els números quadrats de 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 etc.
Un llibre que val la pena llegir, a més a més gratuït i per tothom.Un gos i una gallina

En Tony és un noi molt simpàtic que sap dibuixar molt bé i ajudarà a la Sara i la Judit a dibuixar amb més precisió i més gracia. Avui ha estat el primer dia i han dibuixat un gos i una gallina, que són els animals que tenim. Al principi els dibuixos han sortit sense cap ni peus, i després amb els consells d’en Tony i fixant-se bé amb el seu estil han aconseguit pintar uns animals d’allò més simpàtics. Aprenen també la técnica de pintar amb punts per millorar el traç i la motricitat fina. En Tony cuida molt l’ordre, el respecte al material, no barrejar colors, un espai per cada cosa, així que la Judit i la Sara tenen molt a aprendre si volen ser artistes de debò!

 

dimarts, 18 de desembre de 2012

Energies i forces

Per què els vaixells no s’enfonsen? Per què quan freguem un globus atreu els objectes?
 
Hi ha forces i energies que no veiem però que actuen constantment al nostre entorn. Això és el que han investigat avui la Sara i la Judit amb la Marta.
 
Han fregat un globus amb el jersei i l’han acostat a un rajolí d’aigua. L’energia estàtica del  globus atreia l’aigua superant la força de la gravetat.
Amb la plastilina han fet molts i molts vaixells, alguns semblaven més aviat canoes i pateres. Els han posat amb cura sobre l’aigua però la gran majoria s’enfonsava. En canvi curiosament el més gran, que pesa més, ha resistit, i inclús li han pogut posar 7 monedes d’euro abans que acabés enfonsat al fons. La força que fa que el vaixell vagi cap al fons està equilibrada amb la força d’empenta que l’aigua fa sobre el vaixell i que apunta cap amunt, per això sura. També si el vaixell el construïm amb parets molt altes i buit per dins, podrà resistir més el pes o la càrrega. S’enfonsarà una mica però les parets evitaran que entri aigua i acabi enfonsant-se al fons marí. És clar que si els vaixells tenen forats o entra aigua l’equilibri entre les forces es trenca i es veu empès al fons.

 

dilluns, 17 de desembre de 2012

Contes, comptes i tennis.

La Sara s’inventa contes com si res, li agraden els de bruixes i els de fades, on els nens i nenes passen problemes, però els solucionen, o bé la mare i el pare els ajuden, els rescaten... Totes les versions les fa anar d’una manera o d’una altra, combinacions de contes imaginaris que crea i els posa per escrit. En Jordi aprèn a fer anar el punxó, una eina genial per millorar el traç i la precisió de la motricitat fina. Cada dia contem amb els dits, amb taronges, amb el que tenim a l’abast, com avui amb l’àbac. Són exercicis curts i molt variats perquè no s’avorreixi. La Judit fa sumes de molts pisos i aprèn a fer anar la calculadora per corregir-les. El que més m´agrada es veure com milloren a tennis, ja fan jugades llargues i milloren els cops.
 
 

diumenge, 16 de desembre de 2012

Excursió a la neu

Carretera amunt ens hem enfilat cap a les muntanyes en busca de neu i de fred. Quines imatges més espectaculars veure les muntanyes plenes de neu, els embassaments, els rius, els arbres , els esquirols, fins i tot un llac mig glaçat. Feia sol i s´estava molt bé. La Sara i la Judit han rigut a cor que vols tirant-se per la neu  amb els plàstics, en Jordi no li feia tanta gracia i només volia al papa.  Una bona excursió per repetir més endavant quan hi hagi més neu i puguem fer un ninot de neu amb condicions.
 
 
 
 
 

dissabte, 15 de desembre de 2012

La vida al camp

De bon matí els pagesos ja venen planter. Ara és temps de carxofes, d’espinacs, bledes, julivert, enciams, pèsols, etc. S’ha de plantar una mica de tot i així sempre tens verdura apunt per la cuina.  Ens cal anar a buscar pinso i palla per les gallines per tenir durant la setmana, anar a la granja a comprar llet recent munyida, els agrada donar menjar a les vaques, jugar amb les més menudes i amb l´Esquitx, el gos que vetlla per les vaques. Totes aquestes feines les fem cada setmana, són part del joc d’aprendre, les nenes són responsables, paguen els pinsos de les gallines amb els beneficis dels ous. Planten a l’hort amb la nostra ajuda i en Jordi aprèn per imitació de les seves germanes, no vol ser menys. M’ajuden a fer el formatge i a tenir cura de la casa. Aquesta és la vida del camp i ensenya tant o més que els llibres.
 
 
 
 
 
 
 
 

divendres, 14 de desembre de 2012

Bus game

We have been busy playing this week with new games and also some new English homework books which they really needed as they are working through them so fast! The girls got a great new game where they must work their counters around a board using the dice. The counters are buses and for every stop they land on they are given a plus or minus and must use the numbers on the dice to either gain or loose passengers. It is a really good game to help them with fast addition and subtractions plus the girls have had alot of fun with it and we have played it eveyday this week! We also picked up some flash cards to help Sara and Judit with their reading and pronunciation which has been an excellent excersise, it really helps to pick out where they are going wrong and correct it. We have also made some of our own flash cards with words and sounds I know the girls both maybe struggle a little with and the improvment in just a week has been amazing. Sara and Judit in perticular are loving this excersise and we have now moved on to not only saying the word but they now also give me an example of the word in a sentence!
We decided to try an experiment from one of the new science books this week, we had a plastic bottle with a hole in the bottom and a straw inserted in it. We then put in the bottle vinegar and bicarbonate soda and secured the lid, when the bottle is placed onto water it starts to foam and creats its own engine and starts to power it´s self! Sara and Judit as always love science and had alot of fun but as we were working with water little Jordi loved it too.
As always, as well as all the homework and learning we found plenty of time for fun. This week we made some more christmas decorations and hung them up and had an afternoon of fun with plasticine, Sara and Judit decided we were having a pretend birthday party so we had lots of pretend cakes and food which is a pitty as it all looks good enough to eat!


 


dimecres, 12 de desembre de 2012

Tocar, mirar, jugar i aprendre

Hi ha molts jocs casolans que podem dissenyar per als nostres nens, en funció de l’edat i dels seus interessos.  En Jordi té 2 anys i està en la fase de descobrir el món que l’envolta. Entén tot el que diem, però no sap dir totes les paraules encara. Avui hem revelat noves fotos pel seu joc, perquè adquireixi nou vocabulari.  Un altre joc molt interessant és  el memo loto. Es pot jugar de moltes maneres. També li agrada molt enganxar gomets, pintar rodones, quadrats, distingeix la forma i el color, malgrat encara no sap dir-ho.
També es poden fabricar jocs per més grans, com el de les unitats, desenes, centenes i milers que vam fer amb la Judit i la Sara. Així manipulant, jugant, mirant i observant aprenen sense adonar-se’n i el temps els passa volant. La Judit aprèn una cançó nova al piano i la Sara millora l´entonació quan llegeix amb veu alta.
 
 
 
Avui la Sara ha començat nou diari perquè ja ha acabat tota una llibreta. M´agrada observar que la seva cal.ligrafia va millorant.
 

dilluns, 10 de desembre de 2012

Millorem l’ortografia

Cada dia escrivim poc o molt, el diari, els resums dels contes, dictats, històries que s’inventen, etc. Ens hem adonat que hi ha unes paraules que no acaben de recordar com s’escriuen, per exemple avui, núvols, vaig, anys, ahir... Així que hem optat per escriure-les grans en un retall de paper i enganxar-les a la paret. Encara són petites per entendre les normes ortogràfiques, però sí que poden memoritzar les paraules, i des que hem fet això s’equivoquen molt poc, i la llista de paraules creix a mesura que amplien vocabulari, un petit diccionari actiu a la paret.Avui la Judit ha fet 7 anys i està molt contenta perquè diu que a partir d’ara recordarà tot, és clar als 7 anys ja assoleix el pensament abstracte, se sent important i gran.

Per molts anys Judit!

dijous, 6 de desembre de 2012

Spelling, cakes and games

 This week we have an amazing video from a few days this week. When the camera switches on the girls tend to become shy so when we were doing our homework this week I switched the record button on and the girls were unaware and we managed to get some really nice footage. Also you pick things up you may not see at the time, look for little Jordi "plugging in" the wire and making the machine noise!
On Tuesday we decided to have pancakes for a treat and I think both Sara and Judit had almost as much fun making them as they did eating them! Judit even managed to flip hers! This week Sara and Judit have been working alot on their spelling, it tends to be the same mistakes they are making so we played a spelling game where I will read out in sections of ten the words they get wrong most and at the end of each block we mark the spelling and talk about the mistakes. The girls are really enjoying this at the moment and in the video you will hear them asking to do more spelling, a few days this week again we have been doing homework for hours and not even noticed the time! Also listen how well both girls speak English, for two girls of their age their ability to speak and understand another language is brilliant.
As always with all the homework we also had a lot of fun, making up games, running around and making cakes and cookies and this week Sarah and Judit even decided they were going to start to tidy up which they done without being asked.
 
 
 

dimecres, 5 de desembre de 2012

Receptors o investigadors?

Hi ha una tendència actual en el món educatiu de potenciar que el nen sigui el constructor del seu aprenentatge, en contra de la imatge antiga que el mestre era el forjador, l’escultor del pensament, coneixement i conducta del nen. Aquesta nova imatge de l’alumne en busca del coneixement enlloc de ser un simple receptor és un dels motius pels quals fem escola a casa, perquè encara que hi ha un esforç en l’escola actual de fomentar el pensament crític, d’educar de manera més personalitzada, de no ser simples transmissors de coneixements, la veritat és que la pràctica, sigui per motius de ratis o d´organització escolar, encara queda molt lluny dels objectius dels docents més moderns.

 
Aquesta comparació de mestre-forjador-escultor ha fet molt mal a la societat i els docents, pares, educadors, que encara pensen així no s´adonen que maten la creativitat del nen, modelant nens amb criteris establerts, simples repetidors de coneixement, amb patrons de pensament iguals, estàtics. És un fet terrible. Si tots fóssim així seria el fi de la humanitat.

Aprendre dels llibres o aprendre de la realitat? La classe és un recinte tancat, de quatre parets més o menys decorades. Pot disposar de noves tecnologies i accés a Internet, però per la majoria de coneixements bàsics que han d´adquirir els nens a primària i secundària la millor manera d´accedir al coneixement es l´experimentació amb la realitat, amb el món real. No és el mateix estudiar les mesures i les magnituds amb el llibre a la mà que agafar una gerra d´aigua i medir, o un metre i contar centímetres de la taula, una balança per pesar, un termòmetre per mesurar, etc.
 

dimarts, 4 de desembre de 2012

Aprenem a contar

De bon matí a la vora del foc, quan el sol neix, és un moment especial per llegir.  Els primers raigs del sol il·luminen el cel de color violeta, amb el contrast de l’aigua blava del mar és un espectacle màgic. Els contes a casa estan a l’abast perquè quan vulguin puguin remenar-los, fullejar-los i llegir-los.
Les nenes treballen per iniciativa pròpia. Elles escullen què volen fer. En Jordi també aprofita i porta la seva carpeta per treballar. Li agrada molt sentir-se gran com les seves germanes. Avui hem fet un joc de dòmino perquè aprengui a contar. Però això d’aprendre a contar no és gens fàcil, sobretot quan encara no saps parlar bé del tot. El que si entén és el concepte, especialment quan contes caramels... Vaja, i després se’ls volia menjar, pobre. Llavors hem optat per contar mandarines, que també li agraden molt i aquestes sí que se les pot menjar després de jugar.  El joc del dòmino és una bona eina per treballar els números,  l’aprenen de manera visual sense haver de contar.
Després al parc s’ho passen pipa, corren i juguen entre ells i amb els amics. S’hi poden passar estones i estones. Aquí on vivim hi ha vàries famílies que eduquem a casa, és un gran avantatge.
 
 
 
 

diumenge, 2 de desembre de 2012

Preparem el Nadal

Ja som al desembre, i és temps de cantar nadales i preparar el pessebre perquè la nit de Nadal està molt a prop. El nen Jesús ens recorda que hem d´estimar, escoltar i fer feliços als altres.  Aquest missatge els nens des de ben petits ja l’entenen, l’escolten a les nadales i ho podem aprofitar per treballar aquests valors.
De bon matí recollíem molsa, branquillons i fulles per poder adornar el pessebre. La Sara i la Judit s’ho han passat molt bé i en Jordi li brillaven els ulls de felicitat, un pessebre és una atracció molt gran per ell, tota l’estona bellugava les figures de lloc, afegia molsa, jugava amb l’aigua de la font, etc.   
 
 
Per berenar què millor que uns donuts casolans? La recepta ben senzilla, farina, llevat, llet, mantega, sucre i ou. Uns els hem glacejat amb sucre i els altres pintat amb xocolata, mmm, què bons!