dimecres, 31 de juliol de 2013

La vida és art

Aprenem a escriure amb facilitat des que som ben petits. Escrivim contes, redaccions, petits resums i treballs. A ningú se li acudiria dir que cal talent per escriure o que no tothom ho pot fer, frase com jo no serveixo per escriure sonen tan ridícules com dir no serveixo per parlar. En canvi no dominem de la mateixa manera les arts plàstiques i això que als nens se’ls fa dibuixar i pintar molt a la classe. A tots ens ha tocat l’assignatura de plàstica, però sabem realment dibuixar? Per què pensem que no tenim talent? Cal talent per dibuixar? Segur que si volguéssim exposar quadres amb alguna galeria d´art ens faria falta talent, de la mateixa manera ens farà falta talent si volem escriure un best seller. La majoria no sabem dibuixar perquè no ens n'han ensenyat.
Alhora de dibuixar cal fixar-se molt bé què volem, mira-ho, enquadrar-ho, tenir cura amb les proporcions, la perspectiva, els colors, els detalls, només cal observar i anar provant, corregint i anar fent. No és tan important el resultat, sinó el procés. Això és el que valoro de la Sara i la Judit quan dibuixen. Quan collíem els gerds s’han fixat que són delicats, el color,  la forma, buits per dintre, se’ls han menjat tots perquè els encanten, però n’han guardat un per dibuixar la senzillesa i la perfecció de la natura.
 
dissabte, 27 de juliol de 2013

Conserva de samfaina

Good morning i Hansel and Gretel, són les dues cançons populars que estan aprenent la Sara i la Judit al piano. Treballem primer a mans separades i quan ja s’ho saben bé ajuntem les mans. Ara és temps de fer conserves, hi ha molta verdura a l’hort i sinó se'ns fa malbé, no donem a l´abast. En Jordi és l’encarregat de remenar la cassola. Sempre està disposat a ajudar. Es nota que es fa gran, a l’octubre farà 3 anys. Vol participar en totes les activitats de les nenes, pintar, escriure, llegir, cosir... Agafa l’agulla i cus un drap, una tovallola el que trobi, comença a tenir traça. Amb les seves amigues i amics decoren galetes, es banyen i fins i tot comencen a muntar un banda, serà el principi d’una Big Band homeschooler? Amb aquesta canalla tot és possible...
 
 

divendres, 26 de juliol de 2013

English, baking and dogs!

This week we have made a video of a few different things we have done. First of all the English Sara and Judit have been working on is really helping imrprove not only their writing skills but also their imagination, they are given the first few words of a sentence and they must complete this, I was very impressed with some of the answers including Sara´s answer to learning English... she finished the sentence with, is very fun because you dont always have to speak the same language! For some  maths this week we also put some English into it by solving problems, the math was very easy and basic but it was  good as it showed their understanding of the questions.
Our baking this week was cookies, everyone decided on nice chocolate cookies which we had a lot of fun making and even more fun decorating and eating them! Sara and Judit also got a treat this week and made clay moulds of the dogs paws, they really enjoyed this and the dogs really behaved for them!
 
 

dimarts, 23 de juliol de 2013

Relacions socials dins l´escola

L’obligatorietat escolar perverteix l’acte educatiu, la formació integral i les relacions socials dels alumnes. Tots els nens tenen dret a l’educació, és un dret humà universal, però a Espanya a partir de la LGE al 1970 es converteix en un deure, l’obligació de tots els nens i nenes d’assistir a l’escola, per llei. A l´escola hi ha una disciplina ferma, unes normes estrictes per mantenir l’ordre i els horaris. L’organització escolar d’un centre és complicada. Els aprenentatges es divideixen en matèries, distribuïdes en horaris setmanals. Els nens es divideixen per edats. Tant hi fa els interessos. Se’ls vesteix amb una bata, i se’ls tanca en una classe. Accedeixen al saber bàsicament a través dels llibres i van a toc de sirena quan canvien de matèria, de classe o d’activitat.  
La majoria dels adults no recorda les escoles. Potser aniria bé refrescar la memòria. Els nens han de suportar durant 180 dies a l’any, durant 6 hores o més al dia, estar assegut en un pupitre, fent el que els manen, escoltant la matèria que toca, amb unes normes estrictes de disciplina i silenci, la majoria de nosaltres diríem que és una violació dels drets humans i manca de llibertat individual. Quines relacions amb el món, amb la societat poden sorgir d’aquesta captivitat? Els nens i nenes es relacionen entre ells amb normalitat? es relacionen amb els adults amb normalitat?
En el nostre cas particular, quan anem a la botiga de seguida diuen: Bon dia, venim a comprar, pregunten als adults si no troben alguna cosa i es relacionen amb tothom, sigui gran o petit. Un dia vam anar al parc, hi havia una escola jugant, deurien fer alguna activitat perquè no és usual trobar escoles jugant al parc. La Sara i la Judit van córrer a jugar amb unes nenes que recollien tresors del terra, què feu, què mireu els van preguntar, però les nenes ni tan sols els van dirigir la paraula, van ignorar-les. Van provar diverses vegades jugar i interactuar amb d’altres nens i nenes sense èxit. Elles no eren del seu clan, no formaven part de la classe. Els nens de l’escola només es relacionen amb els de la seva classe,  i dins dels de la classe amb els del seu grup, què estem parlant grups de quants, 2, 3, 4 amics? Màxim. Inclús si hi ha germans a l’escola, tampoc es relacionen  amb els seus germans. Els germans a l’escola no tenen relació, són d’una altra classe, això de les classes i els grups els nens ho aprenen fàcilment. A l’escola les relacions no són normals com al món dels adults, són classistes, sexistes, competitives, molts cops marginals, cruels i excloents. Les relacions a l’escola són una lluita per mantenir el lideratge i no perdre el prestigi davant la classe. El prestigi és molt important, és desgraciat el nen o la nena que no té prestigi, acabarà fàcilment amb un fracàs escolar. Tots els nens d’una classe tenen una etiqueta al front, i ai del pobre o la pobra que li toca dur les etiquetes menys glorioses, les durà sempre, un estigma de per vida durant l’etapa escolar, i en la majoria dels casos  amb danys irreparables i conseqüències nefastes pel seu aprenentatge i desenvolupament intel·lectual i emocional. Són nombroses les investigacions que demostren com influeix l’autoestima, el sentir-se estimat, integrat en un grup,  amb els resultats acadèmics. Per això en la nostra vida escolar recordem amb tant afecte aquella professora o mestra que ens va ajudar en un moment donat, aquelles mestres amb vocació. Però si pensem en la nostra trajectòria a l´escola i contéssim quàntes mestres recordem amb tendresa potser no en contaríem més de 3 o 4. Però les mestres poca cosa poden fer per evitar els conflictes i les etiquetes, molts cops miren cap a un altre costat.  Aquestes relacions no són sanes, no són exemplars ni modèliques per tots els nens.  Desenganyem-nos, les relacions humanes a l’escola són en la gran majoria dels casos patològiques.
Però el saber no està tancat en una escola, el món és una gran classe, és possible aprendre dins l’ambient real de la societat, el medi, el barri, les  botigues, la biblioteca, l’ajuntament, el banc, Internet,etc.  Aprendre en llibertat millora l’aprenentatge, la formació integral i les relacions socials són normals, sense discriminar edats, grups, ni sexes, sense competicions, ni rivalitats.  És hora d’alliberar als nens i nenes d’aquesta càrrega, d’aquesta imposició, obligació i deure. Cóm? això és una altra història. Sempre dic que les escoles no estan fetes per la necessitat dels nens, estan fetes per la necessitat dels pares, dels adults, d’aparcar els nens una estona mentre treballem i així mentrestant aprenen alguna cosa, o no, però estan ben atesos, si més no vigilats,o no, si més no es relacionen amb altres nens i juguen, o no, tot potser...

diumenge, 21 de juliol de 2013

Formes i figures

Els blocs lògics són figures bàsiques pels nens d´infantil, triangle, quadrat, cercle, més grans, més petits,etc. Amb aquestes formes podem jugar i crear figures, polígons més complexes i jugar amb la memòria visual, l´abstracció i l´orientació espacial. El Tangram és un joc fantàstic per treballar la lògica de les figures, és un joc que es pot anar complicant a mesura que el nen i la nena va guanyant destresa.
 
 
 
 
 
L´hort dona molt fruit, cada dia recollim caixes de verdura. Els melons estan enormes. Preparem noves tomateres, albergínies, carabassons per allargar la collita fins a l´hivern. En Jordi s´ho passa pipa collint, la Sara i la Judit ja són totes unes pageses. La producció la venem als amics i si sobra fem conserva.
 
 
 
 

 

divendres, 19 de juliol de 2013

Heartbeat tests

This week we have spent time studying the human body and mainly the heart and how it beats and circulates oxygen around our bodies. Today Sara and Judit spend time discovering what a pulse is and where on the body you could find it. When we found our pulses and took it in turns to find each others we decided to count how many beats per minute our heart went. First of all Sara took hers by using her two fingers on her neck and counted how many beats per minute, Judit then went next using her wrist and her chest to count hers. We took a note of the results and to show how this increased we set a test, both Sara and Judit ran full speed around the garden then came back and retook their pulses. They were surprised to see how much this increased but they also understood the reason it had speed up so much was in order for the body to get more oxygen around. They really enjoyed this excercise and it is a fantastic way for children to learn about and the body.
 
 

dimarts, 16 de juliol de 2013

El sistema respiratori

Ara les ciències naturals es diuen coneixement del medi natural, social i cultural, o simplement coneixement del medi, els nens li diuen Cono i ja està. El cert és que a Cono  es treballa des dels sectors d’activitat econòmica, el transport  al sistema respiratori, la fotosíntesis  i la geografia i la historia, una mica de tot, vaja. La majoria de llibres de text ho separen per trimestres per no barrejar tant, és una assignatura molt àmplia, potser massa, ja veurem amb la LOMCE què passarà. L’assignatura és molt interessant, conèixer el medi que ens envolta, la natura, la societat, la nostra historia és apassionant, i l’avantatge és que ho podem treballar amb l’experimentació, amb contacte directe al medi. Per comprendre el sistema respiratori ens hem ajudat d’uns globus, una ampolla de plàstic, quatre palles de refresc, un guant de làtex i una mica de plastilina. Així simulàvem el sistema respiratori. El guant de làtex fa de diafragma, quan es contrau inspirem l’aire i quan es relaxa expirem. La Judit ens explica perquè és necessari respirar i què passa en els pulmons. Ara ja comencen a memoritzar i aprendre conceptes més específics com tràquea, bronquis, oxigen, òrgans, sistema respiratori, etc.
 
 
 
 
 

divendres, 12 de juliol de 2013

Baking day!

Today after homework as a treat for doing so well all week we decided to spend the whole morning baking! Sara and Judit wanted to make treats to share with their friends so first of all they decided on what to make and then we headed to the shops with their shopping lists. Sara and Judit do all the shopping without my help and I also ask them to lead me the way there, which they can now do with no problems. So as soon as we got back home we started first on the big cake, the children could not agree if they wanted plain sponge or chocolate so they compromised and made a half and half cake! They did however both agree on chocolate topping with lots of sweeties! We also make some mini cupcakes and chocotale lollypops. As always the girls are in charge of the baking, the timings and the orginisation which they cope with really well. Jordi also really chipped in by cleaning the dishes while the cakes were baking! After a full day of baking and cleaning up we were left with some of the most fun, delicious looking cakes and Sara, Judit and Jordi cant wait to share them with their friends.
 
 
 

dijous, 11 de juliol de 2013

Fem pluja i núvols

D´on ve la pluja i el vent i els núvols? Tots els nens fan aquestes preguntes i tenen ganes d’entendre aquests fenòmens tan naturals i tan extraordinaris. Hi ha una pila  d´experiments per entendre una mica millor aquests conceptes, experimentant amb els canvis de temperatura, aigua freda, aigua bullint, el gel, la sal, la pressió, aprenem com es transfereix el calor, per convecció, per condensació, així jugant iniciem les lleis de termodinàmica, l’energia es transforma, la diferència de temperatures entre cossos tendeix a l’equilibri, etc.
Amb un glaçó, un got d’aigua, sal i una mica de llana. La llana per si sola no s’enganxa al gel, però si hi tirem una mica de sal es provoca un desglaçament accelerat, la llana queda atrapada al glaçó quan recupera l’equilibri tèrmic.
Provocar pluja: Amb un recipient gran amb aigua bullint, una mica de sal i colorant. Un pot de vidre al mig, que no suri. Tapem amb un plàstic per crear condensació d’aigua. Col·loquem unes monedes al mig perquè l’aigua condensada caigui dins el pot de vidre. Cal esperar un temps perquè l’aigua neta caigui amb forma de pluja dins el pot.
Crear un núvol: alcohol, ampolla de plàstic, bomba de bicicleta (ha de tancar hermèticament sinó ajudeu-vos de plastilina). Posem una mica d’alcohol a l’ampolla, el removem i apliquem pressió amb la bomba de bicicleta. El núvol invisible d’alcohol és comprimeix, a l’alliberar la pressió obrint el tap de cop produïm una condensació que genera el nostre núvol, un fet realment espectacular.
 

dimecres, 10 de juliol de 2013

Conta´m un conte

Llegir és un plaer, una font inesgotable de saber, de fantasia i ficció, d’il·lusió, aventures, amor i desamor. Amb la lectura estimem, plorem, riem, badallem, mengem, dormim i per damunt de tot aprenem, amb la petita historia, amb el tractat de la teoria d’aprenentatge, amb el diari, el llibre de viatges, llegir es pot llegir tot, inclús el diccionari o la guia telefònica. El nen i la nena que aconsegueix fruir d’aquesta experiència, submergir-se dins el conte, somiar amb el protagonista, la fada, el follet del bosc, el ratolí, sigui quin sigui el personatge, ja mai més abandonarà la companyia d’un llibre. S’assembla a la addicció, el gust per la lectura pot inclús ratllar l’obsessió pels llibres, aquesta evasió total del nen, tombat a l’ombra d’un arbre llegint i devorant les pàgines. Per desgracia ja no és tan usual trobar nens sota els arbres o enfilats per les branques amb un llibre a la mà. Potser perquè cada cop hi ha menys parcs que encara tinguin terra i arbres o potser perquè cada cop hi ha menys nens al parc. Els nens amb edat escolar tenen molts deures, extraescolars i poc temps d’oci, això sí tenen mòbils i tablets per xatejar amb els seus amics de tonteries o no tan tonteries.
La lectura és el camp d’aprenentatge per conèixer les paraules, com s’entrellacen formant frases, aprenem a jugar amb elles, i perquè no, escriure un conte, una historia. Motivar, incitar al nen perquè sigui ell mateix l’autor dels seus somnis, la seva imaginació, la seva fantasia, ell creador dels seus llibres... Quina alegria, quina felicitat llegir el teu conte, ser l’escriptor de les històries que més t’agraden.
 
 

dimarts, 9 de juliol de 2013

Brownie

A la cuina és un bon lloc per fer anar les competències bàsiques de lecto-escriptura i les matemàtiques, els números cardinals, els ordinals, les mesures, el temps, la velocitat, els graus del forn, etc. La Judit i la Sara es copien les receptes que més els agraden a les seves llibretes de cuina. Així a poc a poc es van confeccionant un receptari. Diuen que quan seran grans prepararan les mateixes receptes pels seus fills, i avui han volgut apuntar el brownie, un dels seus pastissos preferits. Realment surt molt bé i de seguida desapareix. La particularitat d’avui és que nosaltres no les hem ajudat en cap moment i quan han acabat han netejat i endreçat la cuina, es van fent grans.
El secret del Browni és el cruixent de xocolata. Es tira per sobre cinc minuts després d'enfornar.

 

dissabte, 6 de juliol de 2013

Botigueta

Tanta verdura dona per obrir una botiga. La Sara i la Judit ja pensen en ampliar el negoci dels ous. Com al conte de la lletera, si venen les tomates, els pebrots i les albergínies podran comprar més planter i plantar verdura per l´hivern. A més ha de sortir verdura per fer conserva i això vol dir molts quilos de tomates. Avui han anat al pagès a comprar planter i s´han passat tot el matí preparant la terra, els cavallons, plantant i regant. Al final han acabat regant-se ells mateixos, comença a fer calor i després d´un matí de feina sota el sol el millor és un bon ruixat!
 
 

 
 

dijous, 4 de juliol de 2013

Homework

This week’s movie is to showcase the level Sara and Judit are both working on at their daily homework tasks. Their diaries and maths is something they complete daily and they level they work at is exceptional. Every day they write  the diary then they spend time to check over it using the dictionary and the spelling books they keep, this is really good for them to spot errors while rereading their work rather than someone else having to point it out to them. After they have completed it is then read aloud and checked over. As you can see, the handwriting, spelling and reading in a second language is amazing. As well as the high level they achieve with their English work, Sara and Judit are at a very high level with the maths work they do. The last few weeks they have both been working really hard on divisions and the results are already showing. Also Jordi loves to do his homework and be like his sisters so notice a little clip of him working on his book drawing shapes!
 
 

dimecres, 3 de juliol de 2013

Multiplicar i dividir

Les taules de multiplicar més que competències bàsiques són eines. Aprendre a multiplicar i dividir ens servirà per executar operacions matemàtiques més complexes: suma de trencats, equacions, potències, resolució de problemes, etc. No és fins als 9 o 10 anys que s’inicia als nens amb aquestes operacions, però realment la Sara i la Judit ho aprenen amb facilitat. Els agrada fer fitxes, descobrir series de números, contar milers i ordenar-los de grans a petits i petits a grans. Escriuen les taules en papers i se les pregunten una a l’altra, juguen cantant-les i memoritzant-les. Poc a poc, entre rialles i jocs se les acabaran aprenent un dia o altre. Tenen tantes ganes d’aprendre!