dimarts, 30 d’octubre del 2012

Respostes múltiples. Potenciar el raonament lògic.

Els llibres de text els tenim una mica descuidats perquè a mi personalment no m´agraden gens. Es treballa molt millor desde l´observació de la propia natura, del propi medi social que ens envolta, desde l´experimentació, la pregunta, el raonament lògic...
Però de tant en tant apareixen les nenes amb els llibres de text sota el braç perquè volen treballar-los com avui.
La Judit ha llegit el procés que segueix la llavor quan es sembra, com surt la planta, la flor, el fruit i el propi fruit torna a ser llavor per començar un nou cicle.
Això ella ja ho sap quan planta els pèsols, les mongetes, les patates, etc.
La Sara escriu molt bé ja i millora amb les restes emportant.


Un exemple molt evident de perquè no m´agraden els llibres de text ni les fitxes on s´hagin d´omplir forats, com si la vida fos omplir un formulari. El saber és molt més que un simple omplir i acabar frases incomplertes. Això serveix per tenir la canalla entretinguda, però és un mètode molt precari i contraproduent si volem potenciar el pensament crític i el raonament.
Al llibre de llengua castellana parlaven de la roba d´estiu, de la roba d´hivern i la Sara havia de classificar-la. La pobra nena les botes les volia posar a tot arreu, perquè ella a l´estiu també porta les botes de plàstic quan va al galliner, i el jersei també el fa anar pels vespres d´estiu quan refresca, i la samarreta de tirants se la posa de pijama i de roba d´interior a l´hivern, els mitjons són imprescindibles per fer esport, així que es feia un bon embolic, al final hem tingut aquest raonament, tota la roba es pot portar tot l´any, depèn de si estàs a la muntanya, de si fa fred o fa molta calor, però hem acabat omplint la fitxa tal i com demanava el llibre, amb la unidireccionalitat de l´editorial perquè això també ho sabem fer. Després ens queixem que els nens no raonen i no són creatius, no els deixem pensar. Educar així és maleducar, anul.lar la ment del nen.


 
Sabeu com inflar un globus sense bufar?
Necessiteu una ampolla de plàstic, un globus, vinagre i bicarbonat.
Ompliu el globus del bicarbonat i l´ampolla amb dos dits de vinagre. Posem el globus amb compte vigilant que no caigui el bicarbonat al coll de l´ampolla.
Deixem anar el bicarbonat i veurem com reacciona amb el vinagre i el globus s´infla automàticament.
¿Perquè?
 El bicarbonat i l'àcid acètic del vinagre reaccionen per formar diòxid de carboni (CO2), i com que els gasos tendeixen a expandir-se, el globus s'infla.

Homemade money games and pumpkins

So today we had fun and played some money games. Sara and Judit both love to play shop so we decided to make our own money. The girls made the 1 and 2 euro coins and we all made the note´s together so now we have our own new game which was completly hand made! Today we practised giving out change so we pretended we were in a cafe where I had to give the girls my order and they would tell me the amount and would have to return my change. Here is a vidoe of Sara working out and giving me my correct change.

Sara and Judit both enjoyed the excersice and thought of it as more of a game even though they were learning so much by playing it they both had a lot of fun and are already asking when we can set up a pretend shop with the prices they must also add up. They both done really well so we will spend some more time working with the money we have made and then the girls can have a game with some real euros!
Tomorrow is Halloween and Judit and Sara have really been looking forward to making their pumpkins. We have had them in the house for around a week so they have done very well to wait untill today! After homework both the girls drew out on paper the faces they wanted to carve in their pumpkins (the both wanted to have the scariest face) They had a pumpkin each so after cutting the tops off, both girls and little Jordi went to work scooping out the contents.



They both drew on the faces and carefully carved them out, both girls decided Sara´s was the scariest! Here is Sara and Judit looking very proud of their work. 

After being so patient for a week waiting to carve the pumpkins the girls could wait no longer to light them so we found a dark space under the stairs where Sara, Judit and Jordi all crawled under and we lit the pumpkins which looked great and we all agreed even more scary in the dark!!

 
 

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Fem panellets de xocolata

Avui han vingut les amigues de la Sara i la Judit, l´Aire, la Sol i la Mar i hem fet panellets de xocolata, perquè són els que més els agrada. També hem torrat castanyes i per tirar avall hem fet un batut de xocolata... Quines cares de felicitat de les nenes, amb tanta xocolata!
Els panellets els hem fet amb galeta, amb cacao, amb xocolata, i alguns amb llet condensada també. Uns amb glúten i d´altres sense glúten perquè en pogués menjar tothom.
Després uns els hem sucat amb cacao i d´altres amb fideus de xocolata.
Les nenes han acabat jugant al jardí, amb les bicis amunt i avall, enfilant-se als arbres, corrent per tot arreu... Tenien energia per parar un tren! Llàstima que ara es fa fosc tan aviat, i hem hagut de deixar els jocs per demà, que ens tornarem a veure.
 






 

dissabte, 27 d’octubre del 2012

És temps de collir castanyes

De bon  matí ens hem enfilat cap al Montseny. Ara és el temps ideal per collir castanyes. Han caigut dels arbres i estàn totes obertes, sense cap esforç hem replegat 5 kilos! Una cistella ben plena. L´excursió és ben bonica, i a més a més d´observar els arbres i la tardor en la profunditat del bosc, es pot collir bolets, avellanes, castanyes i pomes silvestres.
Hi ha molts recorreguts, avui hem optat per un de curt, aprop de la carretera i sense arribar al poble de Santa Fe del Montseny.
Hi havia moltíssima gent recollint bolets i castanyes, però el bosc és tan gran, que només endinsar-nos una mica pels recorreguts semblava que estéssim sols!
A l´arribar a casa ens ha faltat temps per tallar-les i coure-les al foc, mmm, què bones així calentes!
 






 
 

dijous, 25 d’octubre del 2012

Baking biscuits

Today we had a great fun day at home. As always after breakfast we start the day off with the girls homework. We have been playing a new alphabet game now everyday with words rather than just letters as the girls grow more confidence everyday with really learning the meaning of new words and not just associating them with a conversation. The girls started their homework today by writing in thier diarys and they are really starting to remember the correct spelling of English words more and more. After this we covered some English and  maths work from the girls books and Jordi choose to join in on homework time today deciding to work on his art!

After some time in the garden on their new roller blades, Judit and Sara decided they would like to bake. They found the recepie they would like to make and hunted out all of the ingredience and weighed it all out. They decided to make biscuits and done a great job making them whilst Jordi looked on excitedly. The biscuits turned out nice and the girls had great fun making them and licking the spoons! Sara and Judit done a very good job of following instructions and working with scales not to mention eating them which Jordi also helped with!

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Beneficis nets

La Sara, la Judit i en Jordi cuiden, alimenten, netegen les gallines, repleguen els ous i els porten als amics i veïns. Aquests els donen diners. Aprenen a contar cèntims, a tornar el canvi i administrar. Molts d´aquest diners fan falta per comprar pinso. Alguns s´han de guardar per invertir próximament en gallines i la resta sobrant en diem benefici net. És el que la Judit, la Sara i en Jordi poden ingressar a les seves llibretes d´estalvi.
Anar al banc és tota una aventura. Han de seguir les normes. Posar-se a la fila, esperar el torn. Cuidar els modals. Parlar fort i clar. Donar ordres a la caixera. Ser amable i donar les gràcies. Gairebé sempre els acaben obsequiant amb caramels, bolis, llapis, i avui regal sorpresa! Apa, quina sort, a mi no em regalen res!!


La classe de tennis de vegades els cansa, tots els esports cansen els dic sempre, però és important esforçar-se, millorar-se, adquirir l´hàbit de la constància, de la superació... Són valors que també s´aprenen, i després l´alegria de veure els bons resultats condueix a la autèntica felicitat. Moltes vegades sabem moltes coses però no tenim la voluntad de fer-les, no és suficient saber, cal practicar dia a dia els bons hàbits per crèixer com a persona en tots els àmbits, per ser complerts i integrals, sempre es pot millorar, sempre es pot fer més i més...

dimarts, 23 d’octubre del 2012

Investigació científica: el volcà

Un dels avantatges de fer escola a casa és fonamentar l´aprenentatge a través de la investigació científica. Permet a la Sara i la Judit ser investigadores, experimentar els coneixements que els interessi i vulguin aprendre. Aprendre investigant és importantíssim, assimilen els conceptes de manera pràctica i visual. Són aprenentatges que no s´obliden. A més a més genera molta motivació, i té un gran atractiu pels nens. De fet els nens per naturalesa són científics, i molts cops som els propis adults, mestres, que matem i abolim aquest esperit inquiet de saber i aprendre. Diuen que als nens no els hem de donar respostes, sino potenciar que facin bones preguntes.
 
Avui la Marta els ha ensenyat com funcionen els volcans.   Són fisures de la terra que estan en contacte amb zones magmàtiques i depenent de les condicions permeten la sortida de matèria fosa de l´interior de la terra a temperatures altíssimes, entre 700 i 1500ºC. Els volcans s´alimenten del magma que erupciona a través de les ximeneies. Aquests conductes poden arribar a fer 200 km de llarg.






Cóm es fa l´experiment?
-Una ampolla de 33 cl d´aigua buida. La podem decorar perquè sembli un volcà de veritat.
-Afegir 1/3 d´aigua
-Afegir vinagre (més de 2/3 parts de l´ampolla)
-Afegir una cullerada de farina perquè faci espuma
-Afegir una cullerada de pebre vermell (perquè imiti el color de la lava)
-Al final afegir bicarbonat.
Anar afegint vinagre o bicarbonat segons convingui fins que exploti...

Al barrejar el vinagre amb el bicarbonat es produeix una reacció química que allibera dióxid de carboni, barrejat amb el pebre vermell.

diumenge, 21 d’octubre del 2012

Escola a casa, un dia normal

Hi ha tot un seguit d´activitats rutinàries des que ens llevem fins que anem a dormir que es succeixen dia rera l´altre. Fer-se el llit, recollir, donar menjar a les gallines, esmorzar, llegir, fer activitats, fer el dinar, tocar el piano, jugar al parc amb els amics, anar amb bicicleta... Aquestes accions quotidianes són l´eix troncal per aprendre a viure, no només amb l´assimilació de conceptes més acadèmics, sinó en el quefer del dia a dia.
Ésclar que aquestes coses també es poden practicar si portem els nens a l´escola, però si a més a més no hi van tenen tot el temps del dia per gaudir i aprofunditzar en aquelles activitats que realment els motiven i interessen, amb alegria i el joc com a mètode més emprat aprenen el que ensenyen a l´escola més ràpid, i aprenen també aprenentatges més pràctics que dins una aula són més difícils de treballar.
El nostre motiu principal de fer escola a casa és l´aprenentatge de la llengua anglesa per immersió. Per això ens feia falta una au-pair nativa i temps, molt temps per conviure amb l´anglés per contacte directe.  Per una banda tenir una au-pair ens dona mobilitat i podem treballar fora de casa unes hores, i per l´altra han aprés l´anglés com si fos una llengua materna, i a dia d´avui el parlen, el llegeixen i l´escriuen amb agilitat.
La sorpresa ha estat descobrir, al cap del temps, altres motius tant o més atractius. Els nostres fills viuen relaxats, la convivència familiar, els vincles paternofilials són sòlids, entre els germans hi ha una afinitat meravellosa, a nivell curricular aprenen molt més del que podíem imaginar i encara tenen temps per imaginar, pensar, crear, investigar, explorar, inventar, descobrir...
 
 



divendres, 19 d’octubre del 2012

Creative week

This week Sara and Judit have been very creative and have done very well at their school work and learning new things. They have both really taken on learning the alphabet and seem to really be enjoying the games we play and ask for it now everyday. We use a few games but they really enjoy the one where they randomly choose a letter and they must give me a word begining with that letter.jdjgjf

The girls wrote their own storys this week and we turned them into books. Sara called hers princess Belle and Judit called hers Beautiful flower. They both put in alot of work into the books and seemed to really enjoy making them.

 


They enjoyed writing there storys and making their books so much they asked if they can make a library and fill it with.

dimecres, 17 d’octubre del 2012

On són els nens?

Cada vegada que anem al parc ens fem la mateixa pregunta, i els nens i nenes, on són? Fins ara que les nenes eren més petites era fàcil trobar nens de la seva edat. Però aquest any nens més grans de l´edat de la Judit ja no en queden gaires. Què passa? Una mare m´ha explicat que tenen reforços a l´escola i surten més tard ¿? ¿no n´hi ha prou amb les sis hores d´escola? ¿Tots els nens han de fer reforços? No, alguns van a música, anglés, fútbol.  Activitats necessàries perquè la formació que reben a l´escola és insuficient? o activitats dirigides per tenir els nens entretinguts més estona?
La importancia del joc lliure, on el nen pot escollir, prendre decisions, relacionar-se amb d´altres nens, on queda tot això? Perquè no deixem que els nens es gobernin a ells mateixos? I no vull dir no tenir límits,  nosaltres mateixos tenim molts límits a casa, però quin nen és més lliure aquell a qui la seva mare li diu, pots jugar lliurement pel parc, però no pots pujar als arbres, no t´enfilis per les faroles, no creuis el carrer sense mirar, no juguis amb la font i sobretot ni se t´acudeixi tocar els timbres dels veïns o aquella mare que diu, agafa la motxil.la que anem a classe de música.
Ensenyar a prendre a decisions lliurement és ensenyar a viure, aprendre a viure.
 
Jugant al parc amb les seves amigues.
 


 
Avui hem trobat un tresor... un niu buit que havia caigut dels arbres. I s´han passat tota la tarda parlant dels ocells, de l´emigració cap a zones més càlides, dels ovípars, de com fabriquen els nius, si els aprofiten d´un any per un altre... M´encanta quan la natura els obsequia amb aquestes classes magistrals!
 
 

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Experiments amb l´oxígen

Avui ha vingut la Marta amb una llista d´experiments per fer. Alguns dels experiments treballaven amb l´oxígen que respirem i que ens envolta, oxígen que no veiem però que hi és i que és vital pels éssers vius.
 
Han posat una espelma encesa amb una mica d´aigua i l´han tapat amb un got de vidre.
Al cap d´uns segons l´espelma s´apaga i l´aigua creix dins el got. ¿Perquè?  L´espelma consumeix l´oxígen de dins el got provocant el buit que empeny l´aigua amunt.


Un altre experiment també molt visual és summergir dues monedes de dos cèntims en una barreja d´aigua oxigenada i vinagre... Ho deixem reposar i anem fent fotos diàries del procés. Al cap d´un temps observem que l´aigua es torna de color verd i les monedes descolorides. ¿Perquè?
L´àcid acètic del vinagre en barrejar-se amb l’aigua oxigenada provoca una reacció quimica que produeix la oxidació del coure de la moneda...




Al cap de 12 hores



Han fregat uns quants globus generant electricitat estàtica. El globus actúa com un iman. Si el fregem amb els cabells, aquests s´atreuen pel globus. Si els pengem d´una corda i els apropem els globos es separen. Tot un exemple de com s´atreuen les càrreges negatives i les positives.


diumenge, 14 d’octubre del 2012

Piano a tres mans

La Judit m´ha sorprés avui amb la cançó oh when the Saints, un espiritual negre super conegut, l´ha tocat moltes vegades i al final ja el tocava de memòria. L´hem tocat juntes una vegada darrera l´altra, a tres mans el piano sona millor i aprenen també a saber escoltar, respectar els temps i tocar conjuntament.




Aprofitant el temps relaxat del diumenge hem posat ordre dins i fora de casa. Fins i tot en Jordi ens ajudava a plantar plantes...


dissabte, 13 d’octubre del 2012

Anem a la ràdio

Avui hem visitat la ràdio, ABC punt Ràdio Catalunya, amb dues famílies més, la Sandra i l´Anna, per participar a la tertúlia la Gran Vida que feien sobre escolaritzar a casa. La Sara i la Judit també s´han posat els cascs i han volgut participar, amb una mica de vergonya, els ha agradat estar allí i conèixer en primera línia com funciona una radio. En Jaume i en Daniel els responsables del programa ens han preguntat com es fa això d´escola a casa, com ho vam fer per desescolaritzar, els motius que ens hi van dur, quins són els avantatges... Ha estat força interessant i els 30 minuts se´ns han fet super curts! 
 lagranvida.net (minut 25´)





dijous, 11 d’octubre del 2012

Learning the alphabet

This week the girls have been having fun learning their alphabet in English and have been practising everyday. They have been using the cards we all made together to help them remember the sounds and words with these letters. Judit and Sara have also showed a good improvement in their spelling and everyday they are starting to remember the correct spelling of words they use often. This week we have started a reward system where the girls earn stars on our chart for good work and already they have done well, also little Jordi has earned some stars as he has been helping me with the lunch!



Everyday the girls write in their English diary of what they have done the day before.
 
 

dimecres, 10 d’octubre del 2012

Juguem amb els números

El joc de les unitats, desenes, centenes i milers que vam construir espontàneament ahir amb papers els ha agradat tant que aquest matí hem comprat cartolines de diferents colors i l´hem fet ben fet, amb la impressora i la plastificadora. És un joc senzill de fer i té moltes maneres de jugar, desde anar passant les cartolines i llegir els números amb agilitat, fins a crear números i anomenar-los, o dictar un número i reproduir-lo amb les cartolines. Al final la Sara i la Judit han tombat tots els números cap per avall i han jugat al memory, vaja, se les pensen totes...



 
Avui han anat a pintura, han treballat ceres i aqüarel.les.
 

dimarts, 9 d’octubre del 2012

El sistema solar i altres jocs

Cada dimarts ve la Marta una profe de Física i Química d´un institut de la ESO i fan activitats lúdiques i experimentals amb les nenes. Treballen a partir de l´experiencia i l´observació del món, de les estrelles, de les causes naturals, la força de la gravetat, del que pregunten les nenes, etc... Van introduint així conceptes de física i química de manera elemental i bàsica. És un dia fascinant per elles i sempre estan desitjant que arribi dimarts perquè arriba la Marta de nou carregada de noves idees i experiments. Avui han montat un sistema solar amb plastilina i han repasat el nom dels planetes. A més a més la Sara m´ha sorprés dient que a Saturn hi ha moltes llunes i que Titán és la més gran...
 
 




Per treballar les unitats, desenes, centenes i milers hem fet un joc en un tres i no res, nou unitats 1,2,3,4,5,6,7,8,9, nou desenes 10,20,30,40,50,60,70,80,90, nou centenes 100,200,300,400,500,600,700,800,900 i nou milers 1000,2000, 3000 etc... A partir d´aquest joc es pot escriure tots els números de l´1 al 9999, i s´entén millor el concepte quan diem quatre mil cinc cents seixanta-quatre,  4000 + 500 + 60 + 4, per exemple.
La Judit formava un número i la Sara l´havia de dir i vice-versa.





Avui és santa Sara i ha tingut un regal molt interessant, un joc de multiplicar a l´estil Montessori. És un joc molt útil, la Sara comença a entendre el concepte i la Judit guanya agilitat.



A la tarda hem anat a jugar amb les seves amigues que també fan escola a casa, tot un dia complert.



dilluns, 8 d’octubre del 2012

Cuidar de l´hort

Hi ha unes tasques a casa que tenen hora fixa, com cuidar de l´hort, regar, treure herbes... Anem a l´hort als vespres just després de sopar les nenes, que sopen cap a les set. La Sara i la Judit ajuden a regar i a treure herbes, en Jordi juga amb la terra, la pala i el rasclet. És una estona agradable, observem les verdures, si han crescut, si tenen orugues, cargols o mossegades de coloms i sempre acaben tots tres jugant i enfilant-se d´alt dels arbres mentre nosaltres acabem d´enllestir la feina i fer un tomb per l´hort.
Les cols i els bròquils estan ben danyats pels coloms. Les bledes, els enciams i les escaroles van creixent, però el més bonic de veure són les mates de carxofes, què boniques estan ja, i quines ganes que aviat poguem menjar carxofes!