Els llibres de text els tenim una mica descuidats perquè a mi personalment no m´agraden gens. Es treballa molt millor desde l´observació de la propia natura, del propi medi social que ens envolta, desde l´experimentació, la pregunta, el raonament lògic...
Però de tant en tant apareixen les nenes amb els llibres de text sota el braç perquè volen treballar-los com avui.
La Judit ha llegit el procés que segueix la llavor quan es sembra, com surt la planta, la flor, el fruit i el propi fruit torna a ser llavor per començar un nou cicle.
Això ella ja ho sap quan planta els pèsols, les mongetes, les patates, etc.
La Sara escriu molt bé ja i millora amb les restes emportant.
Un exemple molt evident de perquè no m´agraden els llibres de text ni les fitxes on s´hagin d´omplir forats, com si la vida fos omplir un formulari. El saber és molt més que un simple omplir i acabar frases incomplertes. Això serveix per tenir la canalla entretinguda, però és un mètode molt precari i contraproduent si volem potenciar el pensament crític i el raonament.
Al llibre de llengua castellana parlaven de la roba d´estiu, de la roba d´hivern i la Sara havia de classificar-la. La pobra nena les botes les volia posar a tot arreu, perquè ella a l´estiu també porta les botes de plàstic quan va al galliner, i el jersei també el fa anar pels vespres d´estiu quan refresca, i la samarreta de tirants se la posa de pijama i de roba d´interior a l´hivern, els mitjons són imprescindibles per fer esport, així que es feia un bon embolic, al final hem tingut aquest raonament, tota la roba es pot portar tot l´any, depèn de si estàs a la muntanya, de si fa fred o fa molta calor, però hem acabat omplint la fitxa tal i com demanava el llibre, amb la unidireccionalitat de l´editorial perquè això també ho sabem fer. Després ens queixem que els nens no raonen i no són creatius, no els deixem pensar. Educar així és maleducar, anul.lar la ment del nen.
Sabeu com inflar un globus sense bufar?
Necessiteu una ampolla de plàstic, un globus, vinagre i bicarbonat.
Ompliu el globus del bicarbonat i l´ampolla amb dos dits de vinagre. Posem el globus amb compte vigilant que no caigui el bicarbonat al coll de l´ampolla.
Deixem anar el bicarbonat i veurem com reacciona amb el vinagre i el globus s´infla automàticament.
¿Perquè?
El bicarbonat i l'àcid acètic del vinagre reaccionen per formar diòxid de carboni (CO2), i com que els gasos tendeixen a expandir-se, el globus s'infla.