divendres, 29 de novembre del 2013

Vocabulary games

Jordi enjoys to learn but when we are having one on one time learning he really thrives, so when the girls go to tennis lessons, me and Jordi spend time working on numbers, colours and words . We have some different picture cards which are always great to use for general vocabulary and as you will see Jordi is learning well with these,  also in the video if you listen closely when he is shown the picture of the shoes he replies, feet! So not only he is learning words but also association. Jordi loves to play with a game we have for spelling which is too advanced for him so we use the game and make up our own rules using colours, which he recognizes all in English, numbers, which he counts out in English and we use letters which he can also now identify. The amount of English Jordi is now speaking on a day to day basis is brilliant and he seems really keen to learn new words and he is trying to put together sentences!
 
 
 

diumenge, 24 de novembre del 2013

Etapa pre-esquemàtica

Fins ara en Jordi dibuixava gargots i ratlles imitant l’escriptura dels grans i experimentant amb els materials, les textures i els colors. Ara que ja ha fet els 3 anys comença a iniciar el que en dibuix es diu l’etapa pre-esquemàtica, una etapa on es comença a entendre el que dibuixen, a base de figures geomètriques els nens expressen la figura humana, són figures molt simples, semblen capgrossos, rodones grans pel cap, dos ratlles pels peus i per les mans i encara no dominen ben bé on posar la boca, el nas, les orelles i els petits detalls. Fa gracia observar com aprenen, com evolucionen i com curiosament sense que ningú els ensenyi tots els nens fan els mateixos dibuixos arreu del món...
A l’hort hem collit les patates i sembrat els alls, ara som lluna vella i això amb els alls és important. Encara collim albergínies i pebrots. En Jordi ajuda a llaurar la terra i en Sergi ja comença a gatejar i voler col·laborar, ara el que més li agrada a en Sergi és el piano, ho viu amb el cor i amb el cos, quina gracia!


 


 
 
 

dissabte, 23 de novembre del 2013

Una educació bulímica


“Hace unos años, en la clase de una profesora que asistía a nuestro laboratorio de ciencias, durante los cinco años de escuela primaria sólo se estudiaron los grillos. Sí, el programa de ciencias de los cinco años se limitaba al estudio de los grillos. En las primeras clases los niños conocían a los grillos en la naturaleza, saliendo a menudo al campo, describiéndolos, dibujándolos y observando atentamente su conducta, imitando sus movimientos e inventando historias. Después tuvieron que construir un microhábitat que reprodujera con la máxima precisión posible el ambiente natural e introdujeron en él unos grillos. Se informaron sobre cómo alimentarlos, hicieron pruebas y consiguieron crear un ambiente equilibrado. Consiguieron que los grillos se reprodujeran en cautividad. Mientras tanto, seguían profundizando en el conocimiento de estos insectos observándolos en el terrario y estudiándolos en los libros de los que disponían. Cuando estaban ya en tercero o empezando cuarto, los niños llegaron a saber bastante de los grillos y tenían una curiosidad tal que conseguían poner en apuros a la profesora con sus preguntas. La profesora acudió a nuestro laboratorio en busca de ayuda, pero ni siquiera nuestros biólogos tenían conocimientos tan específicos, así que le aconsejamos que se pusiera en contacto con un entomólogo, profundo conocedor de los grillos, que trabajaba en la Universidad de Pisa. La clase empezó una correspondencia con el entomólogo, que respondía a las curiosidades, a las preguntas y a las observaciones de los niños. Esa correspondencia acompañó a toda la clase durante los dos últimos años de primaria. Hacia el final del quinto curso, en respuesta a una carta con observaciones de los niños, el científico le indicó a la maestra que algunas de las observaciones de los niños y de sus descripciones no estaban aún recogidas en la literatura científica sobre estos insectos. Eso significa que los niños habían realizado una contribución original a la investigación científica, que habían aportado algo que los científicos no conocían. Así pues, cabe preguntar-se: esta clase, que “sólo” había estudiado los grillos, ¿se había quedado corta? ¿Qué supervisor o comisario tendría el valor de afirmar que esos niños no habían cursado el programa entero? Esos niños aprendieron a observar, a hacer preguntas, a buscar respuestas. Lo aprendieron con los grillos, pero eso es aplicable a todo y en cualquier ocasión, porque aprendieron a conocer. ¡Ojalá todos nuestros niños estudiaran “sólo” los grillos¡” (Tonucci, 2012)
La investigadora i professora María Acaso i autora de Reduvolution parla que l’educació que tenim avui en dia està bulímica, “te atiborras de apuntes, los vomitas en el examen y en cuanto sales del aula los datos se volatilizan" (Acaso, 2013)
Quina diferencia entre l’escola que proposa Tonucci, on els nens durant cinc anys treballen de manera interdisciplinar a través dels grills, a través de la investigació, observació, experimentació, raonament, pensament científic i artístic amb l’escola tradicional. Què és el que cal aprendre per desenvolupar-se com a persona de manera integral? Per què farcim els nens de conceptes i continguts un darrera l’altre per poder acabar el llibre, el temari, el programa? Cal dur aquesta carrera a contra corrent i anar canviant de tema per quinzena perquè ho marca el ministeri? No és contradictori avui en dia que parlem tant del constructivisme, que el nen és el protagonista, que s’ha de respectar la seva zona de desenvolupament pròxim, els seus ritmes i personalitzar l’educació, continuar fent cas a la carrera que marca el govern? Els mestres sempre tenen por de no acabar el temari, però de què parlem aquí, d’ensenyar o d’aprendre?

Bibliografía
Acaso, M. (15 de Novembre de 2013). Periodista digital. Recuperado el 23 de Novembre de 2013, de http://www.periodistadigital.com/ocio-y-cultura/libros/2013/11/18/maria-acaso-educacion-disruptiva-revolucion-estado-sistema-paidos.shtml
Tonucci, F. (2012). Peligro, niños. Barcelona: Graó.

divendres, 22 de novembre del 2013

Mannequin drawing

This week we have started an exciting new art Project that we are going to work on over the next few weeks. Sara and Judit have been enjoying coming up with ideas about a big Project they can work on. We have spent some time recently looking at different techniques and trying out new things including using the mannequin to learn how to draw bodys and the shapes it can make, Judit especiallly has really taken to this and is really improving all the time. So using all they new skills they have picked up they decided it will be fun to make a big scene picture for christmas time including, lots of people, animals, a christmas tree and even some snow! But we will not give anymore away for now as we will be keeping videos of the process and can show off the finished result!
 
 
 

dissabte, 16 de novembre del 2013

Expressió Oral

Cada dia fem anar l’expressió oral per parlar, dialogar, debatre i per explicar els llibres que llegim. És important parlar bé, escoltar als altres, respectar el torn de paraula, debatre amb fonament, tenir criteri propi i ser coherent en el discurs.
Treballem en cooperació, els grans ajuden als petits i els petits als grans. Tots interactuen, aprenen i s’integren en les activitats. D’aquesta manera, en equip, treballem els valors de respecte, empatia, esforç, constància,  voluntat i amor pels altres. Tots treballen per assolir els objectius i per dur a terme les activitats. Treballant units l’èxit és de tots, no hi ha competència ni rivals i aprenen a escoltar i a respectar-se.






 

divendres, 15 de novembre del 2013

Hedgehog project

This week we had some fun exploring outside and the changes in the garden and we also found a hedgehog! The kids loved this and we spend time watching it and Sara, Judit and Jordi allowed it to come inside so they could find out some more. First they started looking for information about hedgehogs, what they eat and their habits, when they found out what they liked to eat and they fed it with some scrambled eggs! Sara and Judit decided to make a fact sheet about hedgehogs as they found all the information really interesting, especially that they can climb trees! When they completed the fact sheets and got some pictures and videos it was time to free the hedgehog back into its normal habitat.

 
 

dissabte, 9 de novembre del 2013

Aprenentatges significatius

Les unitats didàctiques són les programacions que realitzen els docents abans de començar el curs escolar sense conèixer als alumnes ni els seus interessos, dissenyen les unitats per dirigir les classes de tot l’any escolar. S’escriuen els objectius, els conceptes, els procediments, els materials que necessiten, les sessions, les activitats que duran a terme, les activitats d’avaluació, etc.  La idea sembla bona, tenir un programa ajuda a mantenir l’ordre i la disciplina a la classe. Però si tenim en compte que el protagonista del aprenentatge és el nen, i que es busca un aprenentatge significatiu, que parteixi dels seus interessos, qui hauria de programar les unitats didàctiques en tot cas seria el propi nen al dia a dia. Això és possible. A l’Escola Decroly, fundada per Ovide Decroly, no segueixen cap tipus de programació, ni cap manual com diu aquest article de la universitat d'Oviedo: “Una pedagogía activa y del interés obliga a una libertad de movimientos y de acción. La Escuela favorece las actividades de juego y de movimiento que devienen educativas: explorar, construir, producir... A otro nivel, se fomenta la realización de proyectos y planes de trabajo por los mismos alumnos, eliminándose los programas preestablecidos y, por supuesto los manuales”. Els nens en aquesta escola aprenen del propi medi com a recurs educatiu. Això és l'autèntic constructivisme.
 
 
 
 
 
 

divendres, 8 de novembre del 2013

Halloween

Last week for Halloween we had been working towards having our own party to celebrate and for costumes the girls wanted to make them. We decided to make masks using only old cardboard and paints, first we traced the picture everyone chose onto the cardboard, we then painted them and cut them out. When they were dried all that was left to do was cut out eye holes and attach elastic. Everyone had great fun making their costumes and coming up with ideas and also on Halloween, when we played games and told spooky stories.
 
 
 

dimarts, 5 de novembre del 2013

Numbers, letters and colours

Every week me and Jordi spend time working together on fun games with numbers, letters and colours  and the consistency has helped him learn very effectively, just ten minutes every day has him recognising all the colours and numbers in English and at just a small amount of time he enjoys learning without it becoming work for him. Jordi is very good with his numbers now and keeps trying to move forward and now plays games with the numbers up to twenty! We also try to spend plenty of time playing jigsaws and puzzles, Jordi is a very practical person and he really enjoys the physical aspect of putting together a colour puzzle.
 
 
 

diumenge, 3 de novembre del 2013

Hàbits saludables

A l’hort sempre hi ha feina: regar, treure males herbes, collir i plantar. Entre tots la feina es fa més ràpid i els petits aprenen dels grans com treballar i fer anar les eines. La Judit ens explica els hàbits saludables: dormir 8 hores, menjar saludable, beure aigua, rentar-se les dents, dutxar-se i fer esport. La Sara resol problemes matemàtics. Aquestes feines més escolars donen molta tranquil·litat als inspectors però són un passatemps, on de debò aprenen els nens és amb el dia a dia, amb els contes, els jocs, amb els seus reptes i interessos personals.