dimarts, 18 d’octubre del 2011

Coneixem la Depuradora i la Potabilitzadora

Avui hem anat a visitar una Depuradora i una Potabilitzadora. Hem aprés moltes coses. Les aigues fecals i brutes de la claveguera no poden anar al mar ja que sinó contaminaríem. Han de passar primer per la depuradora. Hem d´utilitzar el sentit comú, no utilitzar massa sabons, i si en fem servir que siguin naturals, això de sabons biodegradables no serveix. Mai llençar olis, ni menjar, ni cabells, ni cotonets de les orelles, ni pedres, ni mobles vells com s´han arribat a trobar.

Primera separació física


Residuos de la separació física, cabells, cotonets, compreses... Feia molt mala olor, francament...




En aquest bidó emmagatzemem el sabó que treuen de l´aigua, sacsejant-la i treien l´escuma de la superfície.


Aquí cau la terra, pedres, sorra que portava l´aigua, quànta terra oi?


Un cop s´ha fet la separació física de residuos, es fa la separació química, fermenten els resíduos restants i es junten formant boles, aquestes boles suren a la superfície i es treuen, s´aprofiten per compostos i adobs de les terres.


Finalment tenim l´aigua depurada i es llençada al mar respectant l´ecosistema.


La Potabilitzadora funciona molt diferent. A la que hem anat treuen l´aigua de 8 pous, dels aqüifers, les corrents d´aigues subterrànies. Aquesta aigua malgrat ser de pou no és prou bona per veure. La tracten amb tot un seguit de recorreguts, amb les làmines i les pedres de carboni al fons, com si fos un riu on l´aigua va perdent les impureses i es neteja.



Aquí l´aigua ja està neta i llesta per enviar, s´emmagatzema a un dipòsit molt gran i d´allà als dipòsits d´aigua de cada municipi. Llàstima que s´hi hagi d´afegir clor, però com més lluny han de portar l´aigua més clor han de posar... sinó es faria malbé.



Com a reflexions finals, vigilar el què llencem al vàter i les aigüeres, no fer anar sabons o sabons naturals, per netejar vinagre i utilitzar el mínim d´aigua possible, no malgastar-la. El tècnic que ens ha acompanyat i ens ha explicat tot el recorregut i és gran coneixedor en la matèria: compra l´aigua envasada per beure...
Una última curiositat, sabieu que cada cop que juga el barça als minuts de descans hi ha un col.lapse als claveguerams i a la potablitzadora? je jee...

2 comentaris:

Marvan ha dit...

Moltes gràcies per organitzar aquesta sortida! Va ser molt interessant! I aixó del Barça jo vaig quedar flipada!!!!

Unknown ha dit...

Gràcies per l'entrada doncs els podré explicar a l'Henoch i el Pau el procés de forma il·lustrada, que no és el mateix que anar-hi però és millor que només de veu! :)