dijous, 11 de juliol del 2013

Fem pluja i núvols

D´on ve la pluja i el vent i els núvols? Tots els nens fan aquestes preguntes i tenen ganes d’entendre aquests fenòmens tan naturals i tan extraordinaris. Hi ha una pila  d´experiments per entendre una mica millor aquests conceptes, experimentant amb els canvis de temperatura, aigua freda, aigua bullint, el gel, la sal, la pressió, aprenem com es transfereix el calor, per convecció, per condensació, així jugant iniciem les lleis de termodinàmica, l’energia es transforma, la diferència de temperatures entre cossos tendeix a l’equilibri, etc.
Amb un glaçó, un got d’aigua, sal i una mica de llana. La llana per si sola no s’enganxa al gel, però si hi tirem una mica de sal es provoca un desglaçament accelerat, la llana queda atrapada al glaçó quan recupera l’equilibri tèrmic.
Provocar pluja: Amb un recipient gran amb aigua bullint, una mica de sal i colorant. Un pot de vidre al mig, que no suri. Tapem amb un plàstic per crear condensació d’aigua. Col·loquem unes monedes al mig perquè l’aigua condensada caigui dins el pot de vidre. Cal esperar un temps perquè l’aigua neta caigui amb forma de pluja dins el pot.
Crear un núvol: alcohol, ampolla de plàstic, bomba de bicicleta (ha de tancar hermèticament sinó ajudeu-vos de plastilina). Posem una mica d’alcohol a l’ampolla, el removem i apliquem pressió amb la bomba de bicicleta. El núvol invisible d’alcohol és comprimeix, a l’alliberar la pressió obrint el tap de cop produïm una condensació que genera el nostre núvol, un fet realment espectacular.