dilluns, 12 de novembre del 2012

Les TICs i l´escola del futur

Les noves tecnologies que a dia d’avui de noves ja no en tenen res i s’anomenen TICs, Tecnologia de la Informació i Comunicació, són una eina de gran motivació pels nens. Sense necessitat de cap classe els nens dominen a la perfecció el seu mòbil, el seu ordinador, l’ipad, la tablet, els programes que els interessen, són uns autèntics fans de la tecnologia, volen estar sempre a la última i s’hi poden passar llargues estones davant d’una pantalla.
Hi ha opinions en contra, però cada vegada són més els docents que veuen en l’ús de les TICs una font de recursos inesgotable que cal aprofitar per millorar l’aprenentatge dels nens .
Hi ha softwares de reconeixement de veu,  ja no cal escriure, l´ordinador escriu tot el que dius, sense cap falta d’ortografia. Això és increïble! No només millorem amb l’àrea del llenguatge, tota la cultura, la història, la tenim a l’abast d’un clic, la resolució de problemes matemàtics, els traductors d´idiomes, ja no és tan necessari adquirir  i memoritzar conceptes, sinó aprendre a viure, aprendre bons hàbits,a dominar els treballs manuals, utilitzar estratègies, saber solucionar problemes, prendre decisions, en definitiva els 4 pilars de l´educació, aprendre a conèixer, aprendre a ser, aprendre a fer, i aprendre a viure junts i amb els altres. Sembla que ens descuidem els últims 3 pilars. Sobre aquests pilars s´ha de construir l´escola d´avui per preparar als adults del demà.
La Sara i la Judit tenen  molta il·lusió, volen tenir el seu propi ordinador, amb el seu correu personal, volen fer anar la càmera, gravar tot allò que els agrada i muntar vídeos, presentacions, escriure el seu propi blog,  i segur que ho aprenen sense necessitat d’ensenyar-los, fins i tot acabaran donant-nos classes magistral, però el primer pas és sí o sí, aprendre mecanografia. Sense la mecanografia, i fins que els detectors de veu no funcionin d’allò més bé, som analfabets digitals. La part positiva és que gaudeixen fins i tot amb els exercicis com si fos un joc, els agrada molt. Us recomano el programa la MECA gratuït per practicar que us podeu baixar d´internet.