dijous, 8 de novembre del 2012

Una bona nutrició

Una bona nutrició és essencial per estar saludables i tenir l’energia adequada per poder viure, aprendre i  créixer. Els aliments són la base de la nutrició. Però no tots son iguals de importants. Avui hem treballat la piràmide d’aliments amb la Sara i la Judit.  ¿Quins hem de menjar cada dia? ¿Quins no hem de menjar gaire?
Els més importants són els cereals, els tubercles com les patates, la pasta, les llegums, la fruita, les verdures, les hortalisses, d’aquests hem de menjar-ne cada dia dos o tres racions.
La llet, els derivats com el iogurt o el formatge, el peix, la carn magra, els ous, els fruits secs de tres a cinc racions a la setmana.
La carn grassa, els embotits, la mantega i els dolços un cop a la setmana.
És important en la mesura de lo possible fer a casa tot allò que puguem i no dependre tant de la industria, fer galetes, pastissos, iogurts, formatge, pa, coques de recapte, conserves, confitures, i no comprar plats preparats ni arrebossats com les barretes de peix, les croquetes o les pizzes.
A més a més per acabar d’arrodonir és imprescindible fer esport diàriament i beure entre 6 i 8 gots d’aigua.
Una bona manera de treballar l’alimentació saludable  amb els nens és fer-los partícips de la llista de la compra, fixant-se amb la composició nutricional, cuinant ells mateixos les receptes, tenint sempre a l’abast una fruitera atractiva carregada de pomes, taronges, plàtans i demés.
A casa fem servir l’hort  i les gallines com a camp de treball bàsic d`una bona alimentació. La Sara, la Judit i en Jordi són responsables de sembrar, plantar, cuidar i recollir les hortalisses, verdures, fruits i ous frescos cada dia. Cuinar els agrada tant o més que menjar, i després valoren més el que es posen al plat perquè ho han fet ells.
Per últim no caure en la temptació de comprar xocolates, pastes i pastissos capritxosos, no són gens de bons pel nostre cos. Proporcionen un excés d’energia i de greixos saturats perjudicials pel sistema cardiovascular i a més a més engreixen.

La piràmide nutricional i un bon esmorzar