diumenge, 13 d’octubre del 2019

Programa Salut i escola

Els nous reptes que afronta la societat a causa de la transformació de les estructures, els valors i les funcions familiars, comunitàries i socials tenen en el medi escolar una manifestació especial. Al centre educatiu, com a espai natural per a l’aprenentatge, l’educació i la formació integral de la persona, és també el lloc on es manifesten més aviat els signes d’alerta sobre problemes de salut, en els quals una detecció precoç pot ser la primera acció per iniciar un procés d’ajuda a les necessitats, sovint no expressades, però si manifestades per mitjà de conductes.
És per aquest motiu que des de l’agència de salut pública de Catalunya se’ns ha assignat una infermera escolar que durà a terme el programa Salut i Escola. L’objectiu d’aquest programa és millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, en col·laboració amb el centre i els serveis de salut comunitària presents a Llinars del Vallès.
Els eixos fonamentals d'actuació d’aquest programa són:
-La salut mental;
-La salut afectiva i sexual;
-La violència i els maltractaments segons gènere,
-Els hàbits de salut (consum de tabac i altres drogues, altres addiccions, exercici físic,
dieta, etc)
-I els trastorns de la conducta alimentària.
Una de les principals línies d’actuació d’aquest programa és el servei de Consulta Oberta, que implica el desplaçament periòdic de professionals de la infermeria als centres docents per afavorir l’accessibilitat dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat. La nostra infermera és l’Elodia Santos que visitarà als alumnes de secundària per primera vegada el 21 de novembre i de manera periòdica cada quinze dies per tal que els alumnes que ho vulguin puguin accedir al servei de Consulta Oberta. L'Elodia a més a més serà l'encarregada d'administrar les vacunes als alumnes sempre i quan els pares donin el vist-i-plau: Mente sana in corpore sano.