dimarts, 23 d’octubre del 2012

Investigació científica: el volcà

Un dels avantatges de fer escola a casa és fonamentar l´aprenentatge a través de la investigació científica. Permet a la Sara i la Judit ser investigadores, experimentar els coneixements que els interessi i vulguin aprendre. Aprendre investigant és importantíssim, assimilen els conceptes de manera pràctica i visual. Són aprenentatges que no s´obliden. A més a més genera molta motivació, i té un gran atractiu pels nens. De fet els nens per naturalesa són científics, i molts cops som els propis adults, mestres, que matem i abolim aquest esperit inquiet de saber i aprendre. Diuen que als nens no els hem de donar respostes, sino potenciar que facin bones preguntes.
 
Avui la Marta els ha ensenyat com funcionen els volcans.   Són fisures de la terra que estan en contacte amb zones magmàtiques i depenent de les condicions permeten la sortida de matèria fosa de l´interior de la terra a temperatures altíssimes, entre 700 i 1500ºC. Els volcans s´alimenten del magma que erupciona a través de les ximeneies. Aquests conductes poden arribar a fer 200 km de llarg.






Cóm es fa l´experiment?
-Una ampolla de 33 cl d´aigua buida. La podem decorar perquè sembli un volcà de veritat.
-Afegir 1/3 d´aigua
-Afegir vinagre (més de 2/3 parts de l´ampolla)
-Afegir una cullerada de farina perquè faci espuma
-Afegir una cullerada de pebre vermell (perquè imiti el color de la lava)
-Al final afegir bicarbonat.
Anar afegint vinagre o bicarbonat segons convingui fins que exploti...

Al barrejar el vinagre amb el bicarbonat es produeix una reacció química que allibera dióxid de carboni, barrejat amb el pebre vermell.